2022. július 29., péntek

Tekert "zsemle" (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)


Hozzávalók:

30 dkg It's us Míklos Universal mix liszt

7 g porélesztő

6 g útifűmaghéj

1 dkg gluténmentes sörélesztőpehely

2 dl víz

7,5 dkg növényi tejföl

2 kk só

1 ek olaj

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a formázáshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük. 

Majd bele dolgozzuk a növényi tejfölt,majd a vizet. Végül hozzáadjuk az olajat és alaposan kidolgozzuk, hogy a tál falától váljon el a tészta.

Meleg helyen kelesztjük 40 percet.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, hat részre osztjuk.

Mindegyiket kisodorjuk.

Majd 2 darabot a kisodort tésztából egymásba csavarunk, és két végét összenyomjuk, kerek formát kapjunk.

Majd a maradék tésztával is ezt csináljuk, így kapunk 3 darab tekert "zsemlét".

Meleg helyen megint ismét kelesztjük kb. 40 percet, majd olajjal vékonyan lekenjük.

180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.








 

2022. július 24., vasárnap

Kapros tökös - túrós hamis rétes (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)


Hozzávalók:

25 dkg Mester család süteményliszt

csipet só

5 g sütőpor

7,5 dkg margarin

1,4 dl növényi tej

Töltelék:

30 dkg főtt tök

1 cs kapor - jó apróra vágva - megmosva

20 dkg főtt köles (ez kb. 5 dkg köles 4x-es növényi tejben megfőzve - előtte jól átmosva )

ízlés szerint só

2 ek útifűmaghéj

1 dl növényi tejszín

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt  a nyújtáshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, beledolgozzuk a margarint, majd a növényi tejet.

A töltelékhez az alapanyagokat alaposan kikeverjük.

Egy nagyobb asztalon egy terítőre barna rizslisztet szórunk, átdolgozzuk a tésztát, majd jó vékonyra kinyújtjuk.

A tölteléket a tészta felén elegyengetjük, majd a terítő segítségével feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük, olajjal vékonyan lekenjük, majd megszúrkáljuk.

180 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.





 

Linzer egyszerűen (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)


Hozzávalók:

10 dkg mandula liszt

20 dkg Mester család süteményliszt

4 dkg édesítő

3 g sütőpor

16 dkg margarin

+ cukormentes erdei gyümölcsös lekvár töltésnek

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, és alaposan összedolgozzuk vele.

30 percet hűtőben pihentetjük.

Majd szilikon lapon kinyújtjuk és szaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire tesszük őket, majd 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük.

Majd 1-1 darabot lekvárral ragasztunk össze.







 

Lekváros - köles túrós szelet (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Tészta:

40 dkg Mester család süteményliszt

1 cs sütőpor

6 dkg édesítő (1:4)

12,5 dkg margarin

2 dl növényi tej

Töltelék:

50 dkg főtt köles (ez 12,5 dkg szárazon - 4x-es növényi tejben főzzük meg )

25 dkg cukormentes baracklekvár

1 - 1,5 dl növényi tejszín

2 ek citromlé

ízlés szerint édesítő

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzá dolgozzuk a margarint, végül a növényi tejet.

A töltelékhez a lekváron kívül kikeverünk mindent.

4 részre osztjuk a tésztát.

Majd mindegyik lapot kinyújtjuk 18x18 - as formára (ekkora a forma amiben sütjük).

A formát sütőpapírral kibéleljük, majd az első lapot beletesszük, alját megszúrkáljuk.

Megkenjük baracklekvárral, majd jön a töltelék 1/3 - a, majd a következő lap, ezt is megszúrkáluk, majd lekvár, töltelék, ismét egy lap, megszúrkáljuk, lekvár és a töltelék maradék része,majd az utolsó lap, ezt is szúrkáljuk meg.

Majd 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütjük.









 

Fekete cseresznyés morzsás pite (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

30 dkg Mester család süteményliszt

20 dkg margarin

4 dkg édesítő

4-5 ek növényi tej

Töltelék:

50 dkg Fekete cseresznye (nekem fagyasztott volt ) -ezt kiengedjük

Ízlés szerint édesítő

2 ek útifűmaghéj

2 ek citromlé

2 ek fahéj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk.

A töltelékhez az alapanyagokat elkeverjük ( érdemes a cseresznye levét leönteni róla, amit kiengedett).

Egy 18x18 - as formába sütőpapírt teszünk, majd a tészta felét beleegyengetjük.

Rárakjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét rámorzsoljuk.

180 fokon kb. 30-35 perc alatt megsütjük.






 

Almás brownie (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)


Hozzávalók:

2 db alma - megmosva - reszelve

ízlés szerint édesítő

20 dkg Mester diabetikus étbevonó - olvasztva

30 dkg Mester család süteményliszt

6 g sütőpor

Elkészítés:

Az összes alapanyagot egy tálba tesszük, alaposan kikeverjük, majd egy 18x18-as sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

180 fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük.




 

2022. július 18., hétfő

Algás - zöldséges hamis rizottó (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

 





Hozzávalók:

40 dkg rizs

40 dkg vegyes zöldségkeverék

1 üveg Bord a Bord "sea bean"  tengeri alga

1 doboz csicseriborsó

1 dl növényi tejszín

3 dkg gluténmentes sörélesztőpehely

Elkészítés:
A rizst feltesszük főni (kétszeres vízben ), ha félig megfőtt, akkor hozzáadjuk a vegyes zöldségkeveréket és az algát, puhára főzzük.

A csicseriborsót pépesítjük, kikeverjük a növényi tejszínnel és a sörélesztőpehellyel, ízlés szerint sózzuk. Majd hozzáadjuk a rizshez, elkeverjük és kb. 5-10 percig főzzük még.





Pihe - puha csokis-kakaós csiga (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

 


Hozzávalók:

50 dkg it's us Miklos' universal mix liszt

10 dkg margarin

2 dl növényi tejszín

5 dkg édesítő (1:4)

1 cs porélesztő

Töltelék:

20 dkg mentes csokoládé - olvasztva

10 dkg holland kakaópor

3-4 dkg édesítő (1:4) - ízlés szerint

3-4 ek növényi tej

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

+ margarin a kenéshez - olvasztott

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük, majd beledolgozzuk a margarint, végül a növényi tejszínt.

A tésztát barna rizslisztes lapon jó nagyra kinyújtjuk, majd vékonyan margarinnal megkenjük, összehajtjuk kocka alakba, majd ismét kinyújtjuk, majd megint vékonyan margarinnal megkenjük , és ismét összehajtjuk kocka alakba.

Ha szükséges szórjunk alá mindig barna rizslisztet.

Majd kinyújtjuk kb fél ujjnyi vastagra.

A tölteléket kikeverjük és megkenjük vele.

Feltekerjük, majd csigákra vágjuk, sütőpapíros tepsire tesszük, vékonyan olajjal lekenjük, majd 50 percet kelesztjük 50 fokos sütőben, majd 180 fokon kb. 30-35 perc alatt megsütjük.












30 perces lángos (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

30 dkg Nutriversum lángos lisztkeverék

6 g só

8 g sütőpor

20 g gluténmentes sörélesztőpehely

kb. 3 dl víz

+ olaj a sütéshez

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet, és jól összedolgozzuk.

5-10 percet pihentetjük, majd 6 részre osztjuk.

Olajos kézzel, vagy szilikon lapon lángosra ( kerek ) formázzuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.









 

2022. július 14., csütörtök

Meggy zselés töltött fánk (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

30 dkg Nutriversum lángos lisztkeverék

3 dkg édesítő (1:4)

6 g sütőpor

2 dl víz

Töltelék:

Nutriversum Fruit Jelly - meggy

+ édesítős fahéj a forgatáshoz

+ olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és alaposan összedolgozzuk. Pihentetjük 5-10 percet.

Majd 9 db - ra osztjuk.

Tenyerünk segítségével kilapítjuk, teszünk bele a fruit jelly meggy zseléből, majd összehajtjuk és golyókat formázunk belőlük.

Forró olajban aranybarnára sütjük, majd az édesítős fahéjban megforgatjuk.