2016. február 29., hétfő
RIBIZLIS TEKERCS (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES)
Egy finomság , amit a Kunszentmiklósi tanácsadáson sokan kóstolhattak :)
NOCARB BAGETT (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES, SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Hozzávalók:
2 db tojás
só
10 dkg Nocarb rost sütőmix
4 gr sütőpor / szódabikarbóna
3 gr olaj
1 dl kókuszkrém
1 dl víz
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjéből kemény habot verünk.
Majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozzuk, majd 20 percet hagyjuk pihenni.
Majd megformázzuk hosszúkás alakba, az ujjunk segítségével enyhe mélyedéseket teszünk bele, majd 210 fokon 15 percig sütjük, majd levesszük 180 ra és még kb 10-15 percig sütjük.
2016. február 27., szombat
DIÓKRÉMES PAPUCS (GLUTÉN,TEJ,TOJÁS,CUKOR,SZÓJAMENTES,SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Hozzávalók:
15 dkg darált dió
5 dkg édesítő (1:4)
10 dkg Nocarb rost sütőmix
1 tk szódabikarbóna
1,5 dl kókuszkrém - Alpro
+ diókrém (recept itt)
Elkészítés:
Az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk, 20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk, kockára vágjuk, megtöltjük diókrémmel, behajtjuk a széleit.
180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Édesítős fahéjjal megszórjuk.
2016. február 26., péntek
RÉPATORTA (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES,SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa
12 dkg alma (kb 1 közepes)
2 db tojás
5 gr sütőpor / szódabikarbóna
8,5 dkg Nocarb rost sütőmix
1 ek kókuszolaj
2 dl víz
5 dkg édesítő (DW1:4) - én édesszájú vagyok :D
Elkészítés:
A répát és almát megpucoljuk, megmossuk, és az összes alapanyaggal együtt összeturmixoljuk, majd szilikon tortaformába tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.
Megszórjuk porcukor helyettesítővel.
KAKAÓS - MAZSOLÁS KALÁCS (GLUTÉN,TEJ,TOJÁS,CUKOR,SZÓJAMENTES)
Hozzávalók:
25 dkg Mester házi kenyérliszt
5 dkg Mester süteményliszt
5 dkg Mester tésztaliszt
1 cs porélesztő
3 dkg édesítő (1:4)
1 dkg burgonyapehely
kb. 4 dl rizstej - Alpro
+ mazsola
+ cukrozatlan kakaópor édesítővel kikeverve
Elkészítés:
Az alapanyagokat alaposan kidolgozzuk, majd egy órát meleg helyen kelesztjük.
Majd 3 részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk édesítős kakaóporral és mazsolával, majd feltekerjük.
Majd a 3 részt összefonjuk.
Sütőpapíros tepsire tesszük, vagy szilikon kenyérformába, és 50 fokos sütőben 30 percig kelesztjük még, majd megkenjük kókusztejes olajjal (vagy tojással - tojás fogyasztók), és 180 fokon kb. 20-percet sütjük.
2016. február 25., csütörtök
ZELLER ÉS ÉDESBURGONYA CHIPS (GLUTÉN,TEJ,TOJÁS,CUKOR,SZÓJAMENTES)
Direkt nem írok kimondottan mennyiséget a recepthez, hogy miért?? Mert ebből annyit lehet csinálni, ki mennyit szeretne..
Hozzávalók:
zeller
édesburgonya
kókuszolaj
Elkészítés:
Megpucoljuk, megmossuk a zöldségeket, majd zöldségpucolóval nagyon nagyon vékonyra vagdossuk, majd forró kókuszolajban kisütjük.
Csak édesburgonyából :
2016. február 24., szerda
SAJTOS BAGETT (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES,SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Hozzávalók:
10 dkg Nocarb rost sütőmix
4 db tojásfehérje
2 db tojássárgája
15 gr kókuszolaj
só
5 gr gl mentes sütőpor / helyettesíthető szódabikarbónával/
1,5 dl víz
+ violife sajt (paleozóknak éven túl érlelt cheddar )
Elkészítés:
A tojásfehérjéket felverjük, majd lassan mindent belekeverünk és összedolgozzuk.
Megformázzuk és 10 percet sütőpapíros tepsin pihentetjük, majd 210 fokra előmelegített sütőben 10 percig ütjük, majd kivesszük, rátesszük a sajtot, majd 180 fokon tovább sütjük kb 20-25 percig.
ALMÁS-DIÓS CSOKIS (GLUTÉN,TEJ,CUKOR, SZÓJAMENTES. SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Hozzávalók:
16 dkg Nocarb rost sütőmix
6 dkg édesítő (1:4)
szódabikarbóna vagy sütőpor
2 db tojás
3 dl kókusztej - Alpro
1,5 ek kókuszolaj
+ házi fűszeres alma lekvár
+ durvára tört dió
+ 1 b tojás a kenéshez
+ házi csoki
Elkészítés:
Az alapanyagokat alaposan kidolgozzuk, majd 20 percet pihentetjük.
3 részre osztjuk, és kinyújtjuk akkorára , amekkora a szilikonformánk (nálam egy téglalap alakú volt)
Beleteszünk egy lapot, megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval, majd jön egy újabb lap, lekvár-dió, és az utolsó lap.
Megkenjük felvert tojással és kb 30-35 perc alatt 180 fokos sütőben megsütjük, majd házi csokival borítjuk.
2016. február 23., kedd
MANDULÁS-CSOKIS DIÓKRÉM (GLUTÉN,TEJ,TOJÁS,CUKOR,SZÓJAMENTES)
Az egyik dolog, amitől meg kellett válnom a "mentes" életembe, az a Nutella volt.. "Atyavilág", hogy én azt mennyire imádtam.. Anélkül nem lehet palacsinta, nem lehet Nuti kenyér és társai grin hangulatjel Na de mi van ilyenkor?? Hát elkészítem természetesen, kicsit másképp.. kicsit finomabban wink hangulatjel wink hangulatjel heart hangulatjel
Íme , ahogy én szeretem wink hangulatjel Mandulás-csokis diókrém smile hangulatjel Nyammmiiii
Hozzávalók:
25 dkg dió
5 dkg mandula
4,5 ek cukrozatlan kakaópor
rumaroma
édesítő
0,5 l mandulatej
2016. február 21., vasárnap
MESTER GOFRI (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES)
Hozzávalók:
2 db tojás
15 dkg Mester süteményliszt
15 dkg Mester tésztaliszt
3 dkg DW 1:4
3,7 dl víz
2 ek olaj
fél cs sütőpor
Elkészítés:
Az alapanyagokat alaposan kikeverjük, majd gofri sütőben kisütjük (én lekentem vékonyan olajjal azt sütés előtt).
:D Nem bírták ki várni :D
TEJSZÍN TESZT - NÖVÉNYI
Végre találtam növényi tejszínt.. meg is örökítettem. remélem sok mindenkinek tudok evvel segíteni (hisz nekem is segítségemre volt, mikor Viki megmutatta ;) )
LEKVÁROS PAPUCS NUTRI FREE MIX PER PANE - BÓL
Nagyon nagyon finom, puha lekváros papucs receptet hoztam nektek videó formájában smile hangulatjel Érdemes elkészíteni, pihe puha.. annyira finom. Nutri free lisztből készült!
VIDEÓ:
2016. február 20., szombat
PILÓTA KEKSZ (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES, SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Hozzávalók:
10 dkg Nocarb rost sütőmix
5 dkg kókuszolaj
1 db tojás
1,8 dl víz
3 dkg DW porcukor helyettesítő
3 dkg DW 1:4 édesítő
+ 2 ek cukrozatlan kakaópor
+ vanília aroma
+ Nocarb csokis puding (ezt megfőzzük, bőven elég egy fél csomag, amihez hozzáadunk 2 ek kókuszolajat és 2 ek cukrozatlan kakaóport).
Elkészítés:
Az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk, majd két fele vesszük, az egyikbe ízlés szerint vanília aromát gyúrunk , a másikba a kakaóport (ahhoz ha szükséges 1-2 ek vízet tehetünk ).
Majd pihentetjük 20 percet.
Majd kinyújtjuk , szaggatjuk és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Ha meghűlt, megkenjük csokipudinggal, majd össze ragasztgatjuk.
Összesen kb. 12 db töltött kekszet kapunk!!
2016. február 19., péntek
KAKAÓS-MEGGYES CSIGA (GLUTÉN,TEJ,TOJÁS,CUKOR,SZÓJAMENTES, SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Hozzávalók:
11 dkg Nocarb rost sütőmix
szódabikarbóna
édesítő (nálam 3,5 dkg 1:4)
5 gr kakaópor - cukrozatlan
2 dl kókuszkrém - Alpro
2 ek kókuszolaj
+ meggy (én fagyasztottat használtam , ezért mikor kiolvadt, egy kis útifűmaghéjat adtam hozzá)
Elkészítés:
Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd hagyjuk 20 percet pihenni.
Majd kinyújtjuk, beletesszük a meggyet, feltekerjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
RÁNTOTT LASKA GOMBA CH SZEGÉNY BUNDÁBAN (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES, SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel :)
Fogjuk a laska gombát, megmossuk, majd jöhet a panír..
Nocarb rost sütőmix - tojás - Nocarb rost sütőmix...
És már lehet is sütni :D
2016. február 18., csütörtök
NOCARB KENYÉR (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES)
Hozzávalók:
2 db tojás
10 dkg Nocarb rost sütőmix
1 dkg szezámmag
0,5 dkg lenmag
3,5 dkg kókuszolaj
kb. 2 dl víz
0,5 kk szódabikarbóna
Elkészítés:
Az összes alapanyagot összedolgozzuk, majd formázzuk bevagdossuk a tetejét.
Hagyjuk 20 percet pihenni, 210 fokon 10 percig sütjük, majd 180 fokos sütőben kb 30 - 40 perc alatt megsütjük.
2016. február 17., szerda
DIÓS MARLENKA (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES, SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Húúú.. a Marlenka már rég a listámon szerepelt, hogy el kell készíteni.. Én most egy diós féle változatban készítettem, hisz a mogyoró nálam tilós (mert van kakaós, van mogyis fajta marlenka recept ). Annyira, de annyira , de annyira finom lett..:D
Hozzávalók:
20 dkg Nocarb rost sütőmix
2 db tojás
5 dkg kókuszolaj
fahéj
mézeskalács fűszerkeverék
2 dkg mézpótló (paleosoknak méz vagy porrá őrölt eritrit)
3 dkg DW porcukor helyettesítő
3 dkg DW 1:4 édesíő
4,5 dl víz
Krém:
1 l kókusztej
2 cs vaníliás pudingpor (paleo diétázok vanília aroma + konjak liszt)
vanília aroma
3 dkg kókuszolaj
ízlás szerint édesítő
rumaroma
5 dkg DW 1:4
+ dióliszt
+ kb. 10-15 dkg durvára darált dió
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd hagyjuk 20 percet állni.
Közben elkészítjük a krémet, felforraljuk a kókusztejet (picit kihagyunk a puding kikeveréséhez), majd bele tesszük az édesítőt, aromákat, kókuszolajat, majd ha felforrt akkor a pudingot (konjaklisztet).
Végül belekeverjük a durvára darált diót, és annyi diólisztet hogy kellően sűrű legyen (nekem kb. 8-10 ek volt, de ez ugye változhat a konjakliszt használatánál).
Majd a tésztát 5 egyenlő részre osszuk, ez kb 15-16 dkg / adag.
Mindegyiket kinyújtjuk (akkorára , amekkora szilikon formát használunk.
Majd megsütjük a lapokat kb. 10-15 perc alatt.
Majd ha kihűlt, akkor rétegezzük a krémmel.
A tetejére plusz rakhatunk durvára darált diót (mint én) vagy akár cukrozatlan kakaóport, vagy finomra darált diót.
2016. február 16., kedd
CSOKIS-DIÓS PISKÓTA (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES)
Hozzávalók:
2 db tojás
édesítő (nálam 4 dkg 1:4)
15 dkg mester sütiliszt
0,5 cs sütőpor
1 dl kókusztej - Alpro
1,5 ek mester pudingpor- tejszín ízű
4 dkg mester csokibevonó (gl,tej,cuk mentes)
4 dkg dió (durvára törve)
Elkészítés:
Az összes alapanyagot kikeverjük, majd szilikon formába öntjük és 180 fokos sütőben kb. 18 perc alatt megsütjük.
ALMÁS - CSOKIS NOCARB TEKERCS (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES,SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Hozzávalók:
3 db tojás
7 dkg Nocarb rost sütőmix
2 dl víz
3 dkg édesítő (1:4)
3 dkg kókuszolaj
szódabikarbóna
+ paleo csokoládé (nekem mester diabetikus étbevonó volt - ez is minden mentes)
+ házi almalekvár
Elkészítés:
Az alapanyagokat alaposan kikeverjük, majd sütőpapírra egyengetjük, megsütjük 180 fokon 15-17 perc alatt, majd forrón feltekerjük.
Majd ha kihűlt, megkenjük almalekvárral és bevonjuk csokoládéval.
VIDEÓ:
2016. február 15., hétfő
PIZZA MESTER LISZTBŐL (GLUTÉN,TEJ,TOJÁS,CUKOR,SZÓJAMENTES)
Hozzávalók:
20 dkg mester házi kenyérliszt
fél cs porélesztő
2 dl víz
1,5 ek olaj
só
+ választható feltét
Elkészítés:
Az alapanyagokat kidolgozzuk, majd egy órát kelesztjük.
Majd lisztezett lapon kinyújtjuk (én két kisebbet készítettem), megpakoljuk a feltétekkel és 20 perc alatt 180 fokon megsütjük.
2016. február 14., vasárnap
RUMOS-DIÓS BROWNIE TORTA (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES,SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Hozzávalók:
1 dl kókusztej
20 dkg házi csoki (én nekem most krémesebb állagú volt otthon)
3 db tojás
25 gr karamellás édesítő
5 dkg DW porcukor helyettesítő
2 dkg kókuszolaj
5 gr cukrozatlan kakaópor
5 dkg Nocarb rost sütőmix
+ kb 15 dkg dióból diókrém (turmixoljuk össze kókusztejjel,édesítővel,rumaromával)
+ házi csoki
Elkészítés:
A brownie hozzávalóit alaposan kikeverjük, majd egy szilikon torta formába tesszük és kb. 30-35 perc alatt 180 fokon megsütjük.
Ha kihűlt, kivesszük a formából, megkenjük diókrémmel, házi csokival és dióval díszítjük.
2016. február 13., szombat
Mire figyeljünk a gluténmentes diétánál!
Ez egy elég bő és hosszú téma.. Megmondom őszintén , én még mindig tudok új dolgot mondani a barátnőimnek.. Csak szó szót követ, felhozzuk a diétám, mondok valamit, és vissza kérdeznek.. Úristen még erre is figyelni kell?? Bizony , rengeteg mindenre kell figyelni!!
Amikor én először kijöttem a diagnózis után, hogy lisztérzékeny lettem, azt se tudtam hova mit, hogyan.. A doktor úr közölte , mi az a 4 dolog ami tilos (búza, rozs, zab , árpa), majd utamra eredtem.. Elkezdtem böngészni az internetet, és az évek múlásával saját tapasztalatból illetve a táplálkozási tanácsadó sulinak köszönhetően rengeteget tanultam.
Na de nézzük...(szerintem folyamatosan bővíteni fogom a posztot ;) )
Először is tegyünk rendet a konyhában! Hogy mit is jelent ez?? Ha esetleg kétfelé fogunk főzni, akkor csináljunk magunknak vagy a spájzban vagy a konyhaszekrényben külön helyet a dolgainkat, hisz akkor az teljesen el van különítve, nem érintkezik semmivel.
Pl. Nekünk Annával van egy fiókos kis szekrényünk a konyhában, abban tartjuk a mi finomságainkat. A férjemé meg teljesen külön van!
Tény és való, én nem főzők kétfelé, csak gm termékeket (és az én diétámnak megfelelőt) használunk itthon. De én a liszteket, pudingokat stb.. így bedobozoltam. Van 4 nagy dobozkám amiben szépen csücsülnek .
Tehát akkor az első lépésen túl vagyunk, egy jó nagy rendrakás, átpakolás,cuccolás a konyhában.
Következő az edények, vágódeszkák.. stb..
Amit nagyon fontos tudni, hogy a fa konyhai eszközök csak abban az esetben jók, ha azt csak gm dolgoknál használjuk, hogy miért?? Mert a kis erezetbe sajna belemehet a glutén, ezért érdemes inkább műanyagot használni, vagy olyat, amivel nem fogunk mást kevergetni, nem fogunk rajta esetlegesen "normál" (értsd búzalisztes) kenyeret vágni.
Na akkor jöjjenek a konyhai gépek.. Itt értem azt, hogy pl kenyérpirító.. Khm.. én eltettem jó mélyre :D Bizony, azóta nem ettem kenyérpirítós kenyeret.. vagy hogy mondjam :D
Nem biztam benne, és ugyan így voltam a melegszendvics sütővel is. Azokból időközben beszereztem újat (pl. jött egy szülinap, névnap.. mindig volt mit kérnem, ha megkérdezték mit szeretnék D )
Folyt. köv:.... !!!!
VANÍLIÁS KARIKA (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,SZÓJAMENTES, SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT)
Hozzávalók:
10 dkg Nocarb rost sütőmix
5 dkg édesítő (1:4)
3 dkg DW porcukor helyettesítő
2 dl kókuszkrém
vanília aroma
2 db tojás
2 ek kókuszolaj
+ házi csoki
Elkészítés:
Az összes alapanyagot összedolgozzuk, majd 20 percet pihentetjük.
Majd kinyújtjuk, szaggatjuk, és 180 fokos sütőben kb. 15-25 perc alatt megsütjük. (azért így irtam, mert volt egy áramszünetünk közbe, így megközelítőleges időt tudtam írni)
Végül házi csokival borítjuk.
2016. február 12., péntek
MAGOS POGI (GLUTÉN,TEJ,TOJÁS,CUKOR,SZÓJAMENTES)
Alapanyagok:
Ételallergia Abc
Hozzávalók:
50 dkg Il Pane di anne glutén,tej,tojásmentes liszt (itt találod)
só
1 ek útifűmaghéj (itt találod)
3 ek burgonyapehely
2 ek lenmag
1 ek olaj
4-5 dl víz
1 cs porélesztő
+tojás a kenéshez
+ szezámmag a szóráshoz
Elkészítés:
Az alapanyagokat alaposan kidolgozzuk, majd egy órán át kelesztjük.
Majd lisztezett lapon kinyújtjuk, szaggatjuk, tetejét felvert tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb 30 perc alatt (tűpróba).
JOGHURTOS JÉGKRÉM (GLUTÉN,TEJ,CUKOR,TOJÁSMENTES)
A legegyszerűbben elkészíthető jégkrém :D
Vegyél egy kis házi csokit, csapj mellé 2 doboz joghurtot. (Én alpro kékáfonyást és cseresznyést használtam)
Rétegezd a jégkrém tartóba
1. házi csoki
2. kékáfonya joghurt
3. cseresznyés joghurt
Tedd be a fagyasztóba egy éjjelre, és másnap már eszegetheted is :D