2025. május 31., szombat

Hamis Raffaello szelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

1. réteg:

8 dkg kókuszreszelék

15 dkg gluténmentes zabpehely

ízlés szerint porédesítő

1 ek vanília aroma

10 dkg margarin

2. réteg:

3 dl növényi tejszín

ízlés szerint porédesítő

10 dkg kókuszreszelék

1 ek vanília aroma

5 g szeletelt mandula

Tetejére:

kókuszreszelék

szeletelt mandula

Elkészítés:

Az elsó réteg alapanyagait alaposan összedolgozzuk, majd egy 21x21 - es sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetjük.

A második réteghez a tejszínt kemény habbá verjük, majd az összes többi alapanyagot belekeverjük.

Az elsó rétegre egyengetjük.

Megszórjuk a tetejét kókuszreszelékkel és mandulával.

Hagyjuk 4-5 órát hideg helyen.










 

2025. május 30., péntek

Almás galette ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Tészta:

10 dkg barna rizsliszt

5 dkg köles liszt

5 dkg mandula liszt

2 dkg útifűmaghéj

4 dkg édesítő ( 1:4 )

3 g sütőpor

10 dkg margarin

1 kk vanília aroma

0,5 dl növényi ital

Töltelék:

2 db alma

fahéj

ízlés szerint édesítő (1:4)

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük.

Beledolgozzuk a margarint és a növényi italt.

Hagyjuk állni 10 percet.

Majd sütőpapíros tepsire tesszük a tésztát, kezünkkel lelapítjuk, kör alakra formázzuk.

Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk.

A cikkeket elkezdjük körbe rakni úgy,hogy a széle a tésztának szabadon maradjon.

Majd a szélet ráhajtogatjuk az almás részre.

Kör alak lesz.

Majd megszórjuk gahéjjal és édesítővel.

180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.












 

2025. május 28., szerda

Epres kókusztekercs ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

Kókuszos rész:

12 dkg kókuszliszt

12 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

5 dkg kókuszliszt

1 ek vanília aroma

20 dkg margarin

1,5 dl növényi tejszín

ízlés szerint porédesítő

Erpres krém:

20 dkg eper ( nekem fagyasztott volt )

ízlés szerint porédesítő

6,5 dkg kókuszreszelék

5,5 dkg margarin

+ kókuszreszelék a szóráshoz

Elkészítés:

A kókuszos részhez az alapanyagokat egy tálba tesszük, alaposan összedolgozzuk.

Sütőpapírra tesszük, majd egy másikat ráteszünk és kinyújtjuk.

Az epret kiolvasztjuk, majd az eperes krém többi alapanyagát hozzáadjuk és jól kikeverjük.

Ezzel megkenjük a kókuszos kinyújtott lapot, majd feltekerjük.

Csomagoljuk be a sütőpapírba, majd tegyük a hútőbe 3-4 órára.

Majd felszeletelés előtt szórjuk meg kókuszreszelékkel.












 

Mákos - szilvás pite ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

35 dkg Schar Mix C

15 dkg margarin

4 dkg édesítő (1:4)

5 g sütőpor

1,5 dl növényi tejszín

Töltelék:

50 dkg szilva ( nekem befőtt volt )

10 dkg darált mák

ízlés szerint édesítő

1-2 kk rumaroma

+ olaj a kenéshez

+ rizslisztt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük.

Beledolgozzuk a margarint, majd a növényi tejszínt.

Két egyforma részre osztjuk.

Egy 21x21 - es formát sütőpapírral kibélelünk.

A tésztákat rizslisztes lapon átdolgozzuk, majd kinyújtjuk az egyiklapot.

Beletesszük a formába.

A szilvát a mákkal, édesítővelés rumaromávalösszekeverjük, majd a tésztára oszlatjuk.

Majd kinyújtjuk a másik tésztánkat is, ráhelyezzük a szilvás töltelékre.

Tetejét olajjal vékonyan lekenjük, megszúrkáljuk.

180 fokos sütőben kb. 25 - 30 perc alatt megsütjük.








 

2025. május 27., kedd

Almás - diós - meggyes - mákos ( glutén,tej, tojás,cukor,szójamentes,vegán )


Hozzávalók:

Tészta:

10 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

15 dkg barna rizsliszt

10 dkg köles liszt

2 dkg útifűmaghéj

5 dkg édesítő (1:4)

6 g sütőpor

16,5 dkg margarin

1 dl növényi ital

1 kk citromlé

Töltelék:

60 dkg alma

10 dkg darált dió

20 dkg meggy

10 dkg mák

ízlés szerint édesítő

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, beledolgozzuk a margarint, majd pedig a növényi italt és a citromlevet.

Az almákat megmossuk, lereszeljük.

Összekeverjük a dióval és édesítővel.

Egy másik tálban a meggyet, mákot és édesítőt összekeverjük.

Egy 21x21 - es formát sütőpapírral kibélelünk.

A tésztát három részre osztjuk

A tészta egy harmad részét belenyomkodjuk a formába, erre jön a meggyes - mákos keverék, majd megint egy adag tészta, de ezt már csak úgy belemorzsoljuk, erre az almás - diós réteg, majd a maradék tészta a tetejére.

180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.









 

2025. május 26., hétfő

Epres - joghurtos szelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Piskóta:

10 dkg barna rizsliszt

5 dkg köles liszt

3 dkg holland kakaópor

2 dkg útifűmaghéj

1 ek citromlé

2,1 dl víz

4 dkg édesítő (1:4)

6 g sütőpor

Krém:

35 dkg eper ( nekem fagyasztott volt )

2 dl növényi tejszín

1 kk citromlé

2 dl növényi joghurt

1 kk vanília aroma

10 - 20 g útifűmaghéj

ízlés szerint édesítő

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, jól kikeverjük.

21x21 - es sütőpapírral bélelt formába tesszük, majd 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Az epret kiolvasztjuk.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd az összes többi alapanyagot hozzáadjuk, és egyneművé dolgozzuk ( kézi robotgéppel ).

Ha a piskóta meghült, akkor kettévágjuk.

Megtöltjük a krém egyik felével, majd a másik felével beborítjuk a piskóta tetejét.

Hagyjuk egy éjjelt, hogy jól összeálljon.










 

2025. május 25., vasárnap

Szedres joghurtos sütemény ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

 


Hozzávalók:

Piskóta:

10,5 dkg gluténmentes, zabpehelyliszt

16,5 dkg barna rizsliszt

2,5 dkg útifűmaghéj

5 dkg édesítő (1:4)

8 g sütőpor

1 ek citromlé

3,4 dl víz

+ 15 dkg szeder

+ 16,5 dkg növényi joghurt

+ ízlés szerint édesítő

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük.

Hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, jól kikeverjük.

Egy sütőpapírral bélelt 21x21 - es formába tesszük.

A növényi joghurtot, édesítőt, szedret egy tálban elkeverjük, majd a piskóta tetejére oszlatjuk.

Villával széthúzkodjuk többször.

180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.