2025. május 28., szerda

Epres kókusztekercs ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

Kókuszos rész:

12 dkg kókuszliszt

12 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

5 dkg kókuszliszt

1 ek vanília aroma

20 dkg margarin

1,5 dl növényi tejszín

ízlés szerint porédesítő

Erpres krém:

20 dkg eper ( nekem fagyasztott volt )

ízlés szerint porédesítő

6,5 dkg kókuszreszelék

5,5 dkg margarin

+ kókuszreszelék a szóráshoz

Elkészítés:

A kókuszos részhez az alapanyagokat egy tálba tesszük, alaposan összedolgozzuk.

Sütőpapírra tesszük, majd egy másikat ráteszünk és kinyújtjuk.

Az epret kiolvasztjuk, majd az eperes krém többi alapanyagát hozzáadjuk és jól kikeverjük.

Ezzel megkenjük a kókuszos kinyújtott lapot, majd feltekerjük.

Csomagoljuk be a sütőpapírba, majd tegyük a hútőbe 3-4 órára.

Majd felszeletelés előtt szórjuk meg kókuszreszelékkel.












 

Mákos - szilvás pite ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

35 dkg Schar Mix C

15 dkg margarin

4 dkg édesítő (1:4)

5 g sütőpor

1,5 dl növényi tejszín

Töltelék:

50 dkg szilva ( nekem befőtt volt )

10 dkg darált mák

ízlés szerint édesítő

1-2 kk rumaroma

+ olaj a kenéshez

+ rizslisztt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük.

Beledolgozzuk a margarint, majd a növényi tejszínt.

Két egyforma részre osztjuk.

Egy 21x21 - es formát sütőpapírral kibélelünk.

A tésztákat rizslisztes lapon átdolgozzuk, majd kinyújtjuk az egyiklapot.

Beletesszük a formába.

A szilvát a mákkal, édesítővelés rumaromávalösszekeverjük, majd a tésztára oszlatjuk.

Majd kinyújtjuk a másik tésztánkat is, ráhelyezzük a szilvás töltelékre.

Tetejét olajjal vékonyan lekenjük, megszúrkáljuk.

180 fokos sütőben kb. 25 - 30 perc alatt megsütjük.








 

2025. május 27., kedd

Almás - diós - meggyes - mákos ( glutén,tej, tojás,cukor,szójamentes,vegán )


Hozzávalók:

Tészta:

10 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

15 dkg barna rizsliszt

10 dkg köles liszt

2 dkg útifűmaghéj

5 dkg édesítő (1:4)

6 g sütőpor

16,5 dkg margarin

1 dl növényi ital

1 kk citromlé

Töltelék:

60 dkg alma

10 dkg darált dió

20 dkg meggy

10 dkg mák

ízlés szerint édesítő

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, beledolgozzuk a margarint, majd pedig a növényi italt és a citromlevet.

Az almákat megmossuk, lereszeljük.

Összekeverjük a dióval és édesítővel.

Egy másik tálban a meggyet, mákot és édesítőt összekeverjük.

Egy 21x21 - es formát sütőpapírral kibélelünk.

A tésztát három részre osztjuk

A tészta egy harmad részét belenyomkodjuk a formába, erre jön a meggyes - mákos keverék, majd megint egy adag tészta, de ezt már csak úgy belemorzsoljuk, erre az almás - diós réteg, majd a maradék tészta a tetejére.

180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.









 

2025. május 26., hétfő

Epres - joghurtos szelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Piskóta:

10 dkg barna rizsliszt

5 dkg köles liszt

3 dkg holland kakaópor

2 dkg útifűmaghéj

1 ek citromlé

2,1 dl víz

4 dkg édesítő (1:4)

6 g sütőpor

Krém:

35 dkg eper ( nekem fagyasztott volt )

2 dl növényi tejszín

1 kk citromlé

2 dl növényi joghurt

1 kk vanília aroma

10 - 20 g útifűmaghéj

ízlés szerint édesítő

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, jól kikeverjük.

21x21 - es sütőpapírral bélelt formába tesszük, majd 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Az epret kiolvasztjuk.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd az összes többi alapanyagot hozzáadjuk, és egyneművé dolgozzuk ( kézi robotgéppel ).

Ha a piskóta meghült, akkor kettévágjuk.

Megtöltjük a krém egyik felével, majd a másik felével beborítjuk a piskóta tetejét.

Hagyjuk egy éjjelt, hogy jól összeálljon.










 

2025. május 25., vasárnap

Szedres joghurtos sütemény ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

 


Hozzávalók:

Piskóta:

10,5 dkg gluténmentes, zabpehelyliszt

16,5 dkg barna rizsliszt

2,5 dkg útifűmaghéj

5 dkg édesítő (1:4)

8 g sütőpor

1 ek citromlé

3,4 dl víz

+ 15 dkg szeder

+ 16,5 dkg növényi joghurt

+ ízlés szerint édesítő

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük.

Hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, jól kikeverjük.

Egy sütőpapírral bélelt 21x21 - es formába tesszük.

A növényi joghurtot, édesítőt, szedret egy tálban elkeverjük, majd a piskóta tetejére oszlatjuk.

Villával széthúzkodjuk többször.

180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.








2025. május 22., csütörtök

Epres - chiamagos sütemény ( glutén, tej,tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Piskóta:

20 dkg barna rizsliszt

15 dkg köles liszt

2,7 dkg útifűmaghéj

5 dkg édesítő (1:4)

1 cs sütőpor

1 ek citromlé

3,4 dl víz

Krém:

30 dkg eper ( nekem fagyasztott volt )

ízlés szerint édesítő

0,5 dl növényi ital

1 kk citromlé

60 g chia mag

2,5 dl növényi tejszín

+ mandula a szóráshoz

+ kb. 20 dkg eper lekvár - gluténmentes - cukormentes - vegán

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd beledolgozzuk a nedves alapanyagokat.

Egy 20x24 - es sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.

Az epret az édesítővel és a növényi itallal felfőzzük, majd belekeverjük a chia magot és a citromlevet.

Hagyjuk amíg teljesen kihűl, mert a magok megszívják magukat és besűrűsödik.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd az epres keveréket hozzáadjuk és jól kikeverjük.

A megsült és kihűlt piskótát kettévágjuk, megkenjük az alsó lapot a lekvár felével, majd jöhet rá a krém egyik fele, majd a másik lap ra, erre is lekvár, majd a krém maradéka.

Megszórjuk mandulával, majd hagyjuk 5-6 órát, hogy jól összeálljon.








 

Meggyes - köleses ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

1. réteg

20 dkg gluténmentes zabpehely

7,5 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

1 ek vanília aroma

ízlés szerint porédesítő

16.5 dkg margarin

2. réteg

15 dkg köles

ízlés szerint édesítő

4 dl növényi ital

2 dl növényi tejszín

1-2 kk fahéj

10 g útifűmaghéj

2 ek citromlé

3. réteg

25 dkg meggy

20 dkg meggyléekvár - gluténmentes - cukormentes - vegán

Elkészítés:

A kölest átmossuk.

Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a növényi italt, növényi tejszínt, édesítőt és megfőzzük.

Ha kihűlt, belekeverjük a fahéjat, citromlevet és útifűmaghéjat.

Az első réteg alapanyagait egy tálban alaposan összedolgozzuk.

Majd egy 20x24 - es tepsit folpackkal kibélelünk és belenyomkodjuk a zabos masszát.

Erre jön az előzőleg elkészített köleses réteg.

A lekvárt a meggyel ( nekem fagyasztott volt - ezt kiengedtem ) és az útifűmaghéjjal kikeverük, majd a köleses rétegre oszlatjuk.

Hagyjuk egy éjjelt, hogy jól összeálljon.










 

Pizza ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

25 dkg Its Us Miklos Universal Mix

4 g porélesztő

bazsalikom

oregánó

2,5 dl víz

1 kk olaj

Feltét:

sárgarépa - reszelve

Tv paprika

gluténmentes -  vegán felvágott helyettesítő

10 dkg növényi sajt - reszelve

+ mustár - ez az alap nálam

+ olaj a kenéshez

+ rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a vizet, jól összedolgozzuk, majd pedig az olajjal alaposan kidolgozzuk.

Meleg helyen egy órát pihentetjük.

Majd rizslisztes lapon átdolgozzuk és sütőpapíron kinyújtjuk kör alakba.

Széleit felhajtjuk.

A tv paprikát megmossuk, felszeleteljük, a növényi felvágottat is felszeleteljük.

Majd egy tálba tesszük a répát, paprikát, felvágottat, sózzuk, fűszerezzük.

Megkenjük mustárral ( de lehet ketchuppel, majonézzel... ) a piza tésztát, majd jöhet a feltét, majd erre a növényi sajt.

180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.