2025. április 30., szerda

Cukkinis - répás - tejszínes tészta ( glutén, tej,tojás, cukor,szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

1 cs Slim Pasta - spagetti

1 db Tv paprika

20 dkg cukkini

20 dkg sárgarépa

15 dkg csicseriborsó

ízlés szerint só

ízlés szerint zöldfűszerek ( petrezselyem, majoranna, oregánó... )

1,5 dl növényi tejszín

1 ek gluténmentes sörélesztőpehely

2 - 3 ek olaj

Elkészítés:

A tésztának a levét leöntjük, majd egy tálba tesszük a tésztát, átmossuk, majd hagyjuk állni vízben.

A tv paprikát megmossuk, felszeleteljük.

A cukkinit lereszeljük.

A répákat megpucoljuk és lereszeljük.

Egy lábasban megpirítjuk a paprikát, majd hozzáadjuk a cukkinit, répát, csicseriborsót, összekeverjük, majd sózzuk, fűszerezzük.

Hagyjuk, hogy megpuhuljon, majd hozzáadjuk a növényi tejszínt, alaposan összekeverjük.

Majd a tésztától leöntjük a vizet, átmossuk még egyszer, majd hozzáadjuk a cukkinis - répás raguhoz, alaposan összekeverjük és kb. 5 percet főzzük még így együtt.

Tálalásnál megszórjuk gluténmentes sörélesztópehellyel vagy reszelt növényi sajttal.









 

2025. április 27., vasárnap

Kakaós - mandulás sütemény ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)


Hozzávalók:

Piskóta:

15 dkg barna rizsliszt

7,5 dkg köles liszt

5 dkg édesítő (1:4)

3 dkg útifűmaghéj

2 dkg holland kakaópor

7 g sütőpor

1 kk citromlé

2,8 dl víz

Krém:

3 dl növényi tejszín - cukormentes - felverhető

ízlés szerint porédesítő

2-3 ek mandula aroma

1 cs gluténmentes vaníliás pudingpor

+ szeletelt mandula a szóráshoz

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, kikeverjük és egy 18x24 - es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.

180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a krém többi alapanyagát és alaposan kikeverjük.

Ha meghűlt a piskóta, akkor kettévágjuk, megtöltjük a krém felével, majd rátesszük a piskóta tetejét, erre jön a krém másik fele, majd megszórjuk mandulával.

Hagyjuk 3-4 órát, hogy jól összeálljon.













 

Vöröslencse - quinoa - hajdina zsemle ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

10 dkg quinoa

10 dkg vöröslencse

10 dkg hajdina

ízlés szerint só

8 g sütőpor

4 dkg útifűmaghéj őrlemény

3,25 dl víz

+ lenmag a szóráshoz

Elkészítés:

A quinoat, vöröslencsét, hajdinát egy tálba tesszük.

Felöntjük vízzel, majd 3-4 órát áztatjuk.

Majd leöntjük a vizet róla, átmossuk.

Turmixba tesszük, felöntjük a vízzel, sózzuk és pépesítjük.

Egy tálba tesszük a masszát, hozzákeverjük a sütőport és az útifűmaghéj őrleményt, alaposan összekeverjük, hagyjuk állni kb. 10 percet.

Majd hat egyenlő részre osztjuk, zsemlét formázunk belőlük ( nedves kézzel ), sütőpapíros tepsire tesszük őket.

Megszórjuk lenmaggal a tetejüket és 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.












 

2025. április 25., péntek

Répakrém ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

25 dkg reszelt sárgarépa

10 dkg reszelt növényi sajt

10 dkg margarin

5 g gluténmentes sörélesztópehely

10 dkg növényi tejföl

ízlés szerint só

ízlés szerint zöldfűszerek

Elkészítés:

Az összes alapanyagot egy tálba tesszük és jó alaposan kikeverjük, majd érdemes állni hagyni jó pár örát, hogy az ízek össze érjenek.








 

Epres tejszínes - joghurtos torta ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Piskóta:

12,5 dkg barna rizsliszt

2,5 dkg holland kakaópor

7,5 dkg köles liszt

2 dkg útifűmaghéj

5 dkg édesítő (1:4)

6 g sütőpor

3 dl víz

1 ek citromlé

Krém:

50 dkg eper - fagyasztott

1 dl víz

15 dkg növényi joghurt ( Koko márka )

4 dl növényi tejszín - felverhető

ízlés szerint édesítő

2 cs gluténmentes vaníliás pudingpor

+ liofilizált eper - a díszítéshez

+ málnás étcsokoládékrém - ( Naked Noble )

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, jól összedolgozzuk.

Két 20 cm - es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, elosztjuk benne a piskóta tésztát, majd 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük őket.

A krémhez az epret a vizzel és édesítővel egy lábasba tesszük, összeforraljuk, majd amikor kiolvadt, pépesítjük.

A pudingport egy tálkába tesszük, kimerünk a pépesített eperből hozzá, összekeverjük, majd visszaöntjük a lábasba és besűrítjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a joghurtot, majd pedig a kihűlt pudingos epret. Jó alaposan kikeverjük ( robotgéppel ).

Majd a piskótákat kettévágjuk, így négy lapot kapunk.

Az egyiket visszatesszük a formába, megkenjük a málnás csoki krémmel, majd jön a krémből... és így rétegezzük.

A tetejére is krém kerül, majd liofilizált eperköckákkal díszítjük.









 

2025. április 22., kedd

Rumpuncs golyó ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

10 dkg rizsdara

10 dkg gluténmentes puncs pudingpor

10 dkg kókuszreszelék

ízlés szerint édesítő

ízlés szerint rumaroma

2,5 dl növényi tej

2,5 dl növényi tejszín

+ kókuszreszelék a forgatáshoz

Elkészítés:

Az összes alapanyagot egy lábasba tesszük, jó alaposan elkeverjük, majd sűrűre főzzük.

Hagyjuk kihűlni, majd golyókat formázunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk.









 

Tepsis palacsinta ( glutén, tej,tojás, cukor, szójamentes,vegán)


Hozzávalók:

15 dkg Benefitt palacsinta lisztkeverék

csipet só

csipet édesítő

1 kk olaj

3,3 dl víz

Töltelék:

kakaópor + édesítő + növényi tej keveréke

kókuszreszelék

Tetejére:

kb. 8 dkg házi csokoládé - olvasztva

kókuszreszelék 

Elkészítés:

A palacsintához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat.

Jól kikeverjük.

Hagyjuk állni kb. 5 -10 percet, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.

180 fokos sütőben kb. 20-30 perc alatt megsütjük.

Konyharuha segítségével feltekerjük, hagyjuk kihűlni.

Majd kitekerjük, leszedjük a sütőpapírról, megkenjük az előzőleg kikevert kakaós töltelékkel, megszórjuk kókuszreszelékkel, feltekerjük.

Olvasztott csokival borítjuk és megszórjuk kókuszreszelékkel.