2025. május 17., szombat

Meggyes zabszelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

12,5 dkg köles

5 dl növényi ital

ízlés szerint édesítő

25 dkg meggy

5 g sütőpor

20 dkg gluténmentes zabpehely

Elkészítés:

A kölest alaposan átmossuk, majd az 5 dl növényi italban megfőzzük.

Ha meghűlt, akkor az összes többi alapanyaggal együtt egy tálba tesszük, alaposan összekeverjük.

Sütőpapírral bélelt ( 20x 24 ) tepsibe tesszük, majd 20 perc alatt 180 fokos sütőben megsütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni.










 

2025. május 16., péntek

Epres golyók ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

Piskóta:

20 dkg rizsliszt

7,5 dkg cirokliszt

2,5 dkg útifűmaghéj

4 dkg édesítő (1:4)

1 cs sütőpor

1-2 kk vanília aroma

4 dkg kókuszreszelék

1 kk citromlé

2,8 dl víz

+ 30 dkg eper ( nekem fagyasztott volt )

+ 20 dkg eperlekvár - gluténmentes, cukormentes - vegán

+ kb. 10 g liofilizált eper

+ 0,2 dl növényi tejszín

+ kókuszreszelék a forgatáshoz

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, jól kikeverjük.

Egy 20x24 - es formát kibélelünk sütőpapírral, majd a piskóta masszát beleegyengetjük.

180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk amíg teljesen kihűl ( egyébként én van, hogy előző nap csinálom meg a piskótát ).

Ha az eper kiolvadt, akkor pépesítjük.

Majd egy tálba belemorzsoljuk a piskótát.

Hozzáadjuk a pépesített epret, lekvárt, növényi tejszínt, liofilizált epret és alaposan összegyúrjuk.

Végül golyókat formázunk belőle és kókuszreszelékbe forgatjuk.












 

2025. május 15., csütörtök

Epres zabszelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )



Hozzávalók:

25 dkg gluténmentes zabpehely

15 dkg margarin - olvasztva

ízlés szerint porédesítő

30 dkg eper ( fagyasztott volt nekem )

0,6 dl növényi tejszín

kb. 1 dkg útifűmaghéj

15 dkg eperlekvár - gluténmentes - cukormentes - vegán

15 dkg olvasztott házi csokoládé

Elkészítés:

Egy 20x20 - as formát folpackkal kibélelünk.

A zabpelyhet a porédesítővel összekeverjük, majd az olvasztott margarint hozzáadjuk, elkeverjük és a formába egyengetjük.

Erre rákenjük a lekvárt.

Az epret kiolvasztjuk, villával pépesítjük, édesítjük, belekeverjük a növényi tejszínt és az útifűmaghéjat.

Majd a lekváros rétegre oszlatjuk, végül olvasztott házi csokival borítjuk.

Hagyjuk egy éjjelt hideg helyen, hogy jól összeálljon.










 

2025. május 14., szerda

Sós - magos kockák ( glutén, tej, tojás, cuor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

40 dkg burgonya - főtt - áttört

16,5 dkg barna rizsliszt

7,5 dkg cirok liszt

3 dkg útifűmaghéj

1 cs sütőpor

1,5 dl víz

3 dkg gluténmentes sörélesztőpehely

5 dkg margarin

1 kk citromlé

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

+ magok a szórához

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, beledolgozzuk a főtt - áttört burgonyát, majd a margarint.

Hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, alaposan összedolgozzuk.

Barna rizslisztes lapon átgyúrjuk, majd kinyújtjuk kb. két ujjnyi vastagra.

Kockákra vágjuk ( nekem 20 db lett ).

Sütőpapíros tepsire tesszük, tetejüket olajjal vékonyan lekenjük, megszórjuk magokkal, 180 fokos sütőben kb. 35 - 40 perc alatt megsütjük.








 

2025. május 13., kedd

Kókusz kocka mazsolával ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

30 dkg Mester Család süteményliszt

5 dkg Mester Család holland kakaópor

5 dkg Mester család édesítő (1:4)

8 g Mester Család sütőpor

10 dkg Mester Család mazsola

3,75 dl víz

+ Mester család kókuszreszelék a forgatáshoz

+ Mester család diabetikus étbevonó - olvasztva - forgatáshoz

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük, belekeverjük a mazsolát, majd a vizet. Jó alaposan kikeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe ( 20x20 ) tesszük, 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt 12 kockára vágjuk, belemártjuk az olvasztott étbevonóba, majd megforgatjuk a kókuszreszelékbe.








 

Grízes kígyórétes ( glutén, tej,tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

15 dkg Mester család házi kenyérliszt

15 dkg Mester család foszlós kalács liszt

6 g porélesztő

5 dkg Mester család édesítő (1:4)

10 dkg margarin

1,5 - 2 dl növényi tej

Töltelék:

20 dkg Metser család rizsdara

3 dl növényi tej

2 dl növényi tejszín

ízlés szerint édesítő

+ Mester család édesítő (1:4) - a szóráshoz

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A rizsdarát, növényi tejet, növényi tejszínt, édesítőt egy lábasba tesszük, elkeverjük, sűrűre főzzük.

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, beledolgozzuk amargarint, majd a növényi tejet.

Meleg helyen pihentessük 30 percet.

Majd barna rizslisztes lapon téglalap alakba nyújtsuk ki.

A közepére egy csíkban tegyük a kihűlt tejbedarát ( 3 egyenlő rész legyen, két tészta csík, egy dara csík ).

Majd a tészta oldalakat vágjuk csíkokra, kezdjük el ráhajtogatni a grízes rétegre, először egyik oldalról, majd a másik oldalról, a két végét pedig hatsuk be, hogy a töltelék ne látszódjon ki.

Tegyük sütőpapíros tepsire, vékonyan olajozzuk le, szórjuk meg édesítővel.

Pihentessük 30 percet.

Majd 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süssük meg.











 

Citromos - vaníliás szelet ( glutén, tej, tojás, cukor,szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

Piskóta:

40 dkg Mester Család süteményliszt

5 dkg Mester család édesítő ( 1:4)

8 g Mester család sütőpor

1,5 dl citromlé ( nekem 40 százalékos volt!!!! )

1,75 dl víz

Krém:

12 dkg Mester Család vaníliás pudingpor ( de szerintem finom lehet akár puncs vagy csokival is )

ízlés szerint édesítő

3 dl növényi tej

3 dl növényi tejszín

20 dkg margarin

+ 10 dkg Mester család mazsola

+ 10 dkg Mester család diabetikus étbevonó - olvasztva

1-2 kk rumaroma

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, majd jól kikeverjük.

20x20 - as sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokos sütőben kb. 30 - 35 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a pudingport, édesítőt, növényi tejet, növényi tejszínt egy lábasba tesszük, jól összekeverjük, sűrűre főzzük, majd belekeverjük a margarint.

A kihűlt piskótát három részre vágjuk ( 3 lap legyen ).

A középső lapot egy tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a mazsolát és a rumaromát, összekeverjük.

A tepsibe visszatesszük az alsó lapot, ráegyengetjük a krém egyik felét, erre jön az összemorzsolt mazsolás piskóta, majd a krém másik fele, végül a piskóta teteje.

Végül az olvasztott étbevonót tesszünk a tetejére.









 

Almás tejberizs szelet ( glutén, tej, tojás, cukor,szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

Piskóta:

25 dkg Mester család süteményliszt

5 dkg Mester Család holland kakaópor

5 dkg Mester Család édesítő ( 1:4 )

1 kk citromlé

8 g Mester Család sütőpor

3 dl víz

Tejberizses réteg:

20 dkg rizs

3 dl növényi tej

2 dl növényi tejszín

ízlés szerint édesítő

35 dkg alma

1 kk citromlé

+ 10 dkg Mester Család diabetikus étbevonó a tetejére - olvasztva

Elkészítés:

A rizst egy lábasba tesszük.

Az almát megmossuk, lereszeljük.

Hozzáadjuk a növényi tejet, növényi tejszínt, édesítőt, elkeverjük.

Elkezdjük főzni, ha már félig megpuhult, akkor hozzáadjuk a reszelt almát és a citromlevet, puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni!

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, jól kikeverjük.

Sütőpapírral bélelt 20x20 as formába tesszük.

180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük és az almás - rizses tölteléket ráadagoljuk, elsimítjuk óvatossan.

Majd vissza tesszük a sütőbe és kb. 25 percig sütjük még.

Tetejére oszlatjuk az olvasztott étbevonót, majd hagyjuk 5-6 órát hűvös helyen, hogy jól összeálljon, az étbevonó megdermedjen.