2025. szeptember 4., csütörtök

Zöldséges tészta ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

25 dkg spagetti tészta - gluténmentes, vegán

20 dkg gomba

30 dkg cukkini

1 db Tv paprika

15 dkg zöldségkeverék

ízlés szerint só

1 kk kurkuma

ízlés szerint szárított petrezselyem

ízlés szerint bazsalikom

1 ek gluténmentes sörélesztőpehely

3 - 4 ek Grapoila keleties olajmix

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, lereszeljük.

A gombát megpucoljuk, megmossuk és cikkekre vágjuk.

A paprikát megmossuk, felszeleteljük.

Egy nagyobb lábasba tesszük az olajat, majd erre a paprikát, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát és a cukkinit, alaposan összekeverjük, majd jöhet a zöldségkeverék, só, sörélesztőpehely és a fűszerek, jól összekeverjük, hagyjuk hogy félig megpuhuljon.

Hozzáadjuk a tésztát és annyi vizet, hogy ellepje, majd az egészet megfőzzük.

Majd tálalható.







 

2025. augusztus 30., szombat

Tökfőzelék ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

1 kg tök ( nekem ez már lereszelve stb.. volt )

ízlés szerint kapor

barna rizsliszt

0,5 dl növényi ital

0,5 dl víz

2 dl növényi tejszín

Elkészítés:

A tököt a sóval és kaporral felteszem főni a víz és növényi itallal.

Ha megfőtt, akkor a növényi tejszínt kikeverem kb. 3-4 ek barna rizsliszttel, majd besűrítem a tököt.

Majd tálalható.







 

Szilvás krémes ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Piskóta:

20 dkg barna rizsliszt

7,5 dkg Arany lenmagliszt

3 dkg útifűmaghéj

4,5 dl víz

5 dkg édesítő (1:4)

1 kk citromlé

7 g sütőpor

Krém:

20 dkg szilva

1 ek szilvalekvár - cukormentes, gluténmentes, vegán

2 dl növényi ital ( rizs, kókusz.... )

3 dl növényi tejszín

12,5 dkg barna rizsliszt

7 dkg margarin

ízlés szerint édesítő

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzákeverjük a nedves alapanyagokat.

Egy 21x21 - es sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a masszát, majd 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.

A krémhez a szilvát megmossuk, kimagozzuk.

Egy lábasba tesszük az édesítővel és a növényi itallal, puhára főzzük, majd botmixerrel pépesítjük.

Egy tálkában kikeverjük a növényi tejszínt a barna rizsliszttel, majd lassan a szilvás keverékhez adjuk.

Folyamatosan keverjük, majd ha besűrűsödött , akkor belekeverjü a margarint és a lekvárt.

Ha meghűlt a piskóta kettévágjuk, megtöltjük a krémmel és a tetejére is rakunk.








 

Jégkrém süti ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

1. réteg

kb. 20 dkg mentes keksz

kb. 1 dl koffeinmentes kávé

1-2 ek növényi tejszín

2. réteg

10 dkg Grapoila pisztácia krém

ízlés szerint porédesítő

1 dl növényi mascarpone

3. réteg

25 dkg mangó ( ez már pucolva.. )

15 dkg növényi mascarpone

ízlés szerint porédesítő

Elkészítés:

A kekszet apróra tördeljük, majd összedolgozzuk a kávéval és növényi tejszínnel.

Egy szélesebb kenyérformát folpackkal kibéleltem, majd belenyomkodtam.

A pisztáciás réteg alapanyagait kézi robotgéppel összedolgoztam, majd a kekszes rétegre egyengettem.

A mangót pépesítettem, majd robotgéppel a többi alapanyaggal együtt kikevertem.

Ment a pisztáciás rétegre.

Fagyasztóba tettem, míg megdermed ( de csak annyira, hogy adagolható legyen )









 

2025. augusztus 28., csütörtök

Amerikai palacsinta ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók ( 5-6 db ):

12 dkg Csicseriborsó liszt

5 dkg barna rizsliszt

csipet só

csipet édesítő

Kb. 2,5 dl víz

+ olaj a kenéshez

Elkészítés:

Az összes alapanyagot egy tálban alaposan kikeverjük.

Egy palacsintasütőt vékonyan kiolajozunk, majd kb. 1,5 ek masszát elkenünk rajta kisebb körbe.

Megsütjük az egyik, majd a másik oldalát is.

Majd tálalható - lekvárral, sodóval.....








 

2025. augusztus 25., hétfő

Kókuszos szelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

10 dkg barna rizsliszt

5,5 dkg Grapoila lenmagliszt

7,5 dkg kókuszreszelék

4 dkg édesítő (1:4)

6 g sütőpor

3 dl víz

Krém:

1 db banán

10 dkg kókuszreszelék

ízlés szerint édesítő

1,5 dl növényi tejföl

1 kk vanília aroma

+ kókuszreszelék a szóráshoz

+ szeletelt mandula a szóráshoz

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat és jól kikeverjük.

21x21 - es sütőpapírral kibélelt formába egyengetjük a masszát, majd 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

A banánt egy tálban villával összetőrjük, majd az összes alapanyaggal együtt kikeverjük.

A megsült piskóta tetejére oszlatjuk, megszórjuk kókuszreszelékkel és szeletelt mandulával.

Hagyjuk 4-5 órát hűvös helyen, hogy jól összeálljon.









 

2025. augusztus 24., vasárnap

Almás sütemény ( glutén, tej, tojás, cukor,szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Piskóta:

20 dkg barna rizsliszt

7,5 dkg köles liszt

2,5 dkg útifűmaghéj

1 ek vanília aroma

2,75 dl víz

5 dkg édesítő (1:4)

6 g sütőpor

1 kk citromlé

Töltelék:

50 dkg alma

1 cs vaníliás pudingpor

ízlés szerint édesítő

ízlés szerint fahéj

2 dl növényi tejszín

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat. Jól kikeverjük.

Egy 21x21 - es sütőpapírral bélelt formába tesszük és 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

Az almákat megmossuk, lereszeljük, egy lábasba tesszük.

Hozzáadjuk a fahéjat és az édesítőt.

Elkezdjük puhítani.

A pudingport kikeverjük a növényi tejszínnel, majd amikor már az alma levet eresztett, akkor belekeverjük, sűrűre főzzük.

Ha meghűlt a piskóta, kettévágjuk, majd megtöltjük az almás töltelékkel.

Hagyjuk pár órát hűvös helyen, hogy jól összeálljon.








 

2025. augusztus 20., szerda

Lenmaglisztes hamburger zsemle ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

25 dkg Mester család házi kenyérliszt

5 dkg Grapoila Arany lenmagliszt

7 g porélesztő

6,5 dkg margarin

2,8 dl víz

1 ek olaj

+ olaj a kenéshez

+ szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd bele dolgozzuk a margarint, majd a vizet. Jól összedolgozzuk, majd belegyúrjuk az olajat.

Meleg helyen egy órát pihentetjük a tésztát.

Majd három egyforma részre osztjuk, és zsemléket formázunk belőlük.

Sütőpapíros tepsire tesszük, olajjal vékonyan lekenjük, szezámmaggal megszórjuk.

180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.








 

Rizslapos tölcsérke ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

6 db rizslap

10 dkg csicseriborsó liszt

1,5 dl víz

1 dkg édesítő (1:4)

Töltelék:

ízlés szerinti

például felvert növényi tejszín, mentes fagylalt

+ liofilizált gyümölcs

Elkészítés:

Készíts elő 6 db rizslapot.

A csicseriborsó lisztet keverd ki a vízzel és édesítővel.

6 db roló készítő formát ( olyan, amivel sajtos rolót lehet készíteni ), sütőpapírral tekerjük körbe ( szilikonost használj !!! ).

Fogj egy rizslapot és mártsd bele a csicseris keverékbe, majd tedd szilikon lapra, hagyd amíg kissé megpuhul, majd hatsd össze, mártsd újra a csicseris keverékbe, majd vissza a szilikon lapra.

Ha már puha, akkor egyik szélére tedd a roló készítőt, majd tekerd fel.

Tedd sütőpapíros tepsire.

És így, amíg mind a hattal készen nem leszel.

Majd vékonyan olajozd ( olayspray ).

190 fokos sütőben kb. 12 - 13 perc alatt süsd meg.

Majd ha kissé meghűlt, akkor vedd le a formákről őket és töltsd meg.









 

2025. augusztus 19., kedd

Őszibarack krémleves ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

50 dkg őszibarack ( nekem konzerv volt )

ízlés szerint édesítő

1 ek vanília aroma

1 cs vaníliás pudingpor

2 dl növényi tejszín

7 dl növényi ital ( rizs, kókusz )

Elkészítés:

A barack befőttet feltesszük 6 dl növényi itallal és édesítővel főzni.

Mikor felforrt, akkor btmixerrel pépesítjük.

A pudingport kikeverjük a maradék növényi itallal, vanília aromával és növényi tejszínnel.

Kimerünk a meleg barackos péppből hozzá, összekeverjük, majd visszaöntjük a lábasba és besűrítjük.

Jó hidegen tálaljuk.