2025. július 13., vasárnap

Lekváros négylapos ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Piskóta:

25 dkg barna rizsliszt

25 dkg köles liszt

2 dkg útifűmaghéj

6 dkg édesítő (1:4)

4,5 dl víz

1 ek citromlé

Krém:

4 dl növényi tejszín - felverhető

20 dkg lekvár - ízlés szerinti

ha szükséges, akkor édesítő

+ 10 dkg mentes csokoládé - tetejére olvasztva

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagoakt egy tálban alaposan elkeverjük, majd belekeverjük a nedves alapanyagokat.

Két darab nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd elosztjuk bennük  a masszát.

180 fokos sütőben kb. 15 - 20 perc alatt megsütjük őket.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzádolgozzuk a lekvárt.

A piskótákat középen kettévágjuk, így négy hosszúkás lapot kapunk.

Megtöltjük a krémmel, tehát jön egy lap, krém, lap, krém, megint lap, krém és lap.

A tetejét csokival borítjuk.

Hagyjuk 5-6 úrát, hogy jól összeálljon.









 

Banános almaleves ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

2 db érett banán

3 db nagyobb alma

ízlés szerint édesítő

ízlés szerint fahéj

1 dl almapüré

8 dl növényi ital

2 dl növényi tejszín

1-2 ek barna rizsliszt

Elkészítés:

Az almákat megpucoljuk, kockákra vágjuk.

A banánt megpucoljuk, feldaraboljuk.

Egy lábasba tesszük az almákat, a banánt, édesítőt, fahéjat, almapürét, növényi italt.

Alaposan összekeverjük, majd megfőzzük.

Botmicerrel pépesítjük.

A növényi tejszínt kikeverjük a barna rizsliszttel, kimerünk a levesből hozzá, összekeverjük, majd vissza öntjük bele és besűrítjük.








 

2025. július 12., szombat

Almás - meggyes - zabos ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

10 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

15,5 dkg gluténmentes zabpehely

35 dkg alma

25 dkg meggy

5 dkg édesítő ( 1:4 )

8 g sütőpor

1 kk citromlé

1 kk fahéj

2 dl víz

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, lereszeljük.

Az összes alapanyaggal együtt egy tálba tesszük, jó alaposan kikeverjük.

Sütőpapírral bélelt 21x24 - es tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.









 

Meggyes - mákos tekercs ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg Mester család házi kenyérliszt

22,5 dkg Mester család kelt tészta liszt

5 dkg Mester család édesítő (1:4)

1 dkg Mester család útifűmaghéj őrlemény

1 cs porélesztő

10 dkg margarin

2,75 dl víz

Töltelék:

15 dkg darált mák

15 dkg meggy

ízlés szerint édesítő

2-3 ek növényi ital

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük.

Beledolgozzuk a margarint, majd a vizet.

Egy órát meleg helyen kelesztjük.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk a tésztát, kinyújtjuk.

A darált mákot kikeverjük az édesítővel és a növényi itallal.

A tésztára eloszlatjuk a mákos keveréket, majd megszórjuk a meggyel.

Két oldaláról elkezdjük feltekerni, így fogjuk megkapni ezt a formát ( de lehet a szokásos csiga alakba is ), majd felvagdossuk és sütőpapíros tepsire tesszük őket.

Olajjal vékonyan lekenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.








 

Szezámos ropogós ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

20 dkg Mester család süteményliszt

10 dkg Mester család házi kenyérliszt

10 dkg Mester család szezámmag

3 dkg gluténmentes sörélesztópehely

10 dkg margarin

2 dl víz

4 g sütőpor

+ szezámmag a szóráshoz

+ olaj a kenéshez

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd beledolgozzuk a margarint, majd a vizet.

Sütőpapírra tesszük és jól kinyújtjuk kör alakba.

Tetejét megkenjük olajjal, megszórjuk szezámmaggal, majd cikkekre vágjuk.

180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Majd ha meghűlt, akkor széttördeljük.











 

Epres - áfonyás süti ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

20 dkg Mester család házi kenyérliszt

20 dkg Mester család foszlós kalács liszt

1 cs porélesztő

4 dkg Mester család édesítő (1:4)

4 dl víz

Tetejére:

10 dkg lekvár - ízlés szerinti íz - gluténmentes, cukormentes, vegán

15 dkg eper - áfonya vegyesen

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és jól összedolgozzuk.

Meleg helyen egy órát kelesztjük.

Majd egy 21x24 - es sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük a tésztát, lekenjük lekvárral, majd megszórjuk a gyümölcsökkel.

180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.











 

Tejbedara tekercs ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

20 dkg Mester család rizsdara

1 ek vanília aroma

ízlés szerint Mester család édesítő (1:4)

4 dl növényi ital

+ 10 dkg ízlés szerint lekvár - gluténmentes, cukormentes, vegán

+ 10 dkg Mester család étbevonó - olvasztva

+ Mester család kókuszreszelék - a szóráshoz

Elkészítés:

A rizsdarát egy lábasba tesszük a növényi itallal, édesítővel és vanília aromával együtt.

Jól összekeverjük, majd sűrűre főzzük.

Majd egy folpackkal bélelt tepsibe egyengetjük, hagyjuk, hogy kihűljön.

Majd megkenjük lekvárral és feltekerjük óvatosan.

Beborítjuk étbevonóval, megszórjuk kókuszreszelékkel, és hűtőbe tesszük 4-5 órára.







 

Meggyes - mákos morzsás ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg Mester család süteményliszt

10 dkg Mester család foszlós kalács liszt

4 dkg Mester család édesítő (1:4)

5 g Mester család sütőpor

20 dkg margarin

Töltelék:

10 dkg darált mák

ízlés szerint Mester család édesítő (1:4)

40 dkg meggy

Elkészítés:

A tészta alapanyagait egy tálban alaposan összedolgozzuk.

Majd egy sütőpapírral bélelt 21x21 - es formába szórjuk a tészta kb. háromnegyed részét.

A mákot kikeverjük az édesítővel és megszórjuk a tésztát vele, majd rátesszük a meggyet.

A maradék tésztát a tetejére szórjuk.

180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.







 

2025. július 11., péntek

Gyümölcsös - joghurtos - köles süti ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

Alap:

15 dkg gluténmentes zabpehely

3 dkg Grapoila napraforgómagliszt

4 dkg édesítő (1:4)

1 dl növényi tejszín

Köleses krém:

15 dkg köles

ízlés szerint édesítő

1 ek citromlé

4 dl növényi ital

2 dl növényi tejszín

1 cs vaníliás pudingpor

Gyümölcsös réteg:

20 dkg vegyes gyümölcskeverék

1 kk citromlé

ízlés szerint édesítő

15 dkg növényi joghurt

1 cs vaníliás pudingpor

+ 10 dkg mentes csokoládé - olvasztva

Elkészítés:

A kölest alaposan átmossuk, majd a növényi itallal, növényi tejszínnel, édesítővel és citromlével megfőzzük, majd belekeverünk egy csomag vaníliás pudingport.

Az alaphoz az alapanyagokat egy tálba tesszük és jól összedolgozzuk.

Egy 21x21 - es folpackkal kibélelt formába egyengetjük.

Az alapra rátesszük a köleses réteget.

A gyümölcsöt egy lábasba tesszük, édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, összefőzzük, majd belekeverjük a növényi joghurtba a pudingport, hozzáadjuk a gyümölcshöz, folyamatosan kevergetjük, hagyjuk, hogy besűrűsödjön.

A köleses rétegre tesszük, majd olvasztott csokival borítjuk.

Hagyjuk egy éjjelt, hogy jól összeálljon.