2025. szeptember 4., csütörtök

Zöldséges tészta ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

25 dkg spagetti tészta - gluténmentes, vegán

20 dkg gomba

30 dkg cukkini

1 db Tv paprika

15 dkg zöldségkeverék

ízlés szerint só

1 kk kurkuma

ízlés szerint szárított petrezselyem

ízlés szerint bazsalikom

1 ek gluténmentes sörélesztőpehely

3 - 4 ek Grapoila keleties olajmix

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, lereszeljük.

A gombát megpucoljuk, megmossuk és cikkekre vágjuk.

A paprikát megmossuk, felszeleteljük.

Egy nagyobb lábasba tesszük az olajat, majd erre a paprikát, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát és a cukkinit, alaposan összekeverjük, majd jöhet a zöldségkeverék, só, sörélesztőpehely és a fűszerek, jól összekeverjük, hagyjuk hogy félig megpuhuljon.

Hozzáadjuk a tésztát és annyi vizet, hogy ellepje, majd az egészet megfőzzük.

Majd tálalható.







 

2025. augusztus 30., szombat

Tökfőzelék ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

1 kg tök ( nekem ez már lereszelve stb.. volt )

ízlés szerint kapor

barna rizsliszt

0,5 dl növényi ital

0,5 dl víz

2 dl növényi tejszín

Elkészítés:

A tököt a sóval és kaporral felteszem főni a víz és növényi itallal.

Ha megfőtt, akkor a növényi tejszínt kikeverem kb. 3-4 ek barna rizsliszttel, majd besűrítem a tököt.

Majd tálalható.







 

Szilvás krémes ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Piskóta:

20 dkg barna rizsliszt

7,5 dkg Arany lenmagliszt

3 dkg útifűmaghéj

4,5 dl víz

5 dkg édesítő (1:4)

1 kk citromlé

7 g sütőpor

Krém:

20 dkg szilva

1 ek szilvalekvár - cukormentes, gluténmentes, vegán

2 dl növényi ital ( rizs, kókusz.... )

3 dl növényi tejszín

12,5 dkg barna rizsliszt

7 dkg margarin

ízlés szerint édesítő

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzákeverjük a nedves alapanyagokat.

Egy 21x21 - es sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a masszát, majd 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.

A krémhez a szilvát megmossuk, kimagozzuk.

Egy lábasba tesszük az édesítővel és a növényi itallal, puhára főzzük, majd botmixerrel pépesítjük.

Egy tálkában kikeverjük a növényi tejszínt a barna rizsliszttel, majd lassan a szilvás keverékhez adjuk.

Folyamatosan keverjük, majd ha besűrűsödött , akkor belekeverjü a margarint és a lekvárt.

Ha meghűlt a piskóta kettévágjuk, megtöltjük a krémmel és a tetejére is rakunk.








 

Jégkrém süti ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

1. réteg

kb. 20 dkg mentes keksz

kb. 1 dl koffeinmentes kávé

1-2 ek növényi tejszín

2. réteg

10 dkg Grapoila pisztácia krém

ízlés szerint porédesítő

1 dl növényi mascarpone

3. réteg

25 dkg mangó ( ez már pucolva.. )

15 dkg növényi mascarpone

ízlés szerint porédesítő

Elkészítés:

A kekszet apróra tördeljük, majd összedolgozzuk a kávéval és növényi tejszínnel.

Egy szélesebb kenyérformát folpackkal kibéleltem, majd belenyomkodtam.

A pisztáciás réteg alapanyagait kézi robotgéppel összedolgoztam, majd a kekszes rétegre egyengettem.

A mangót pépesítettem, majd robotgéppel a többi alapanyaggal együtt kikevertem.

Ment a pisztáciás rétegre.

Fagyasztóba tettem, míg megdermed ( de csak annyira, hogy adagolható legyen )









 

2025. augusztus 28., csütörtök

Amerikai palacsinta ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók ( 5-6 db ):

12 dkg Csicseriborsó liszt

5 dkg barna rizsliszt

csipet só

csipet édesítő

Kb. 2,5 dl víz

+ olaj a kenéshez

Elkészítés:

Az összes alapanyagot egy tálban alaposan kikeverjük.

Egy palacsintasütőt vékonyan kiolajozunk, majd kb. 1,5 ek masszát elkenünk rajta kisebb körbe.

Megsütjük az egyik, majd a másik oldalát is.

Majd tálalható - lekvárral, sodóval.....








 

2025. augusztus 25., hétfő

Kókuszos szelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

10 dkg barna rizsliszt

5,5 dkg Grapoila lenmagliszt

7,5 dkg kókuszreszelék

4 dkg édesítő (1:4)

6 g sütőpor

3 dl víz

Krém:

1 db banán

10 dkg kókuszreszelék

ízlés szerint édesítő

1,5 dl növényi tejföl

1 kk vanília aroma

+ kókuszreszelék a szóráshoz

+ szeletelt mandula a szóráshoz

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat és jól kikeverjük.

21x21 - es sütőpapírral kibélelt formába egyengetjük a masszát, majd 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

A banánt egy tálban villával összetőrjük, majd az összes alapanyaggal együtt kikeverjük.

A megsült piskóta tetejére oszlatjuk, megszórjuk kókuszreszelékkel és szeletelt mandulával.

Hagyjuk 4-5 órát hűvös helyen, hogy jól összeálljon.









 

2025. augusztus 24., vasárnap

Almás sütemény ( glutén, tej, tojás, cukor,szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Piskóta:

20 dkg barna rizsliszt

7,5 dkg köles liszt

2,5 dkg útifűmaghéj

1 ek vanília aroma

2,75 dl víz

5 dkg édesítő (1:4)

6 g sütőpor

1 kk citromlé

Töltelék:

50 dkg alma

1 cs vaníliás pudingpor

ízlés szerint édesítő

ízlés szerint fahéj

2 dl növényi tejszín

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat. Jól kikeverjük.

Egy 21x21 - es sütőpapírral bélelt formába tesszük és 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

Az almákat megmossuk, lereszeljük, egy lábasba tesszük.

Hozzáadjuk a fahéjat és az édesítőt.

Elkezdjük puhítani.

A pudingport kikeverjük a növényi tejszínnel, majd amikor már az alma levet eresztett, akkor belekeverjük, sűrűre főzzük.

Ha meghűlt a piskóta, kettévágjuk, majd megtöltjük az almás töltelékkel.

Hagyjuk pár órát hűvös helyen, hogy jól összeálljon.