2025. június 17., kedd

Almás - mákos ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

25 dkg gluténmentes zabpehely

15 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

4 dkg édesítő (1:4)

20 dkg margarin

Töltelék:

50 dkg alma

15 dkg darált mák

ízlés szerint édesítő

1 ek rumaroma

fél citrom reszelt héja

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, lereszeljük.

A tészta alapanyagait egy tálban jó alaposan összedolgozzuk.

Egy 21x21 - es formát sütőpapírral kibélelünk.

A tészta fele részét belenyomkodjuk.

Az almát kinyomkodjuk, hozzáadjuk a töltelék többi alapanyagát, alaposan összekeverjük, majd a tésztára egyengetjük.

A maradék tészta részt pedig rámorzsoljuk az almás - mákos részre.

180 fokos sütőben kb. 25 - 30 perc alatt megsütjük.







 

2025. június 16., hétfő

Sport szelet ízű csoki egyszerűen ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

14 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

3 dkg Grapoila lenmagliszt

5 dkg holland kakaópor

1-2 ek rumaroma

ízlés szerint porédesítő

2 dl növényi tejszín

10 dkg mentes csokoládé - olvasztva

+ 10 dkg mentes csokoládé - olvasztva - tetejére

Elkészítés:

Az összes alapanyagot egy tálban alaposan összegyúrjuk.

Egy folpackkal kibélelt 21x21 - es formába nyomkodjuk, majd a tetejére olvasztott csokit teszünk.

Hagyjuk pár órát, míg jól összeáll.







 

2025. június 15., vasárnap

Banános - szedres szelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

10 dkg barna rizsliszt

5 dkg cirokliszt

7,5 dkg köles liszt

1 dkg útifűmaghéj

7 g sütőpor

4 dkg édesítő (1:4)

15 dkg szeder

1 nagyobb érett banán

2 dkg chia mag

2,2 dl víz

1 kk citromlé

Elkészítés:

A száraz alaapnyagokat egy tálban alaposan elkeverjük.

A banánt megpucoljuk, villával összetőrjük.

Hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz, összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a citromlevet.

Alaposan kikeverjük.

Majd beleszórjuk a szedret, elkeverjük.

Sütőpapírral bélelt 21x21 - es formába tesszük, majd 180 fokos sütőben kb. 35 - 40 perc alatt megsütjük.










 

2025. június 14., szombat

Csokis köles krémes ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )


Hozzávalók:

Piskóta:

15 dkg barna rizsliszt

10 dkg köles liszt

2 dkg útifűmaghéj

3,5 dkg holland kakaópor

5 dkg édesítő (1:4)

7 g sütőpor

2,75 dl víz

1 kk citromlé

Krém:

10 dkg köles ( alaposan átmosni, majd 4 dl növényi tejben édesítővel megfőzni )

20 dkg mentes csokoládé

+ 10 dkg mentes csokoládé - olvasztva a tetejére.

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzákeverjük a nedves alapanyagokat.

Egy sütőpapírral kibélelt 21x21 - es formába tesszük és 180 fokos sütőben kb. 25 - 30 perc alatt megsütjük.

A kölest a leírtak alapján megfőzzük.

A csokit felolvasztjuk, majd a megfőtt köleshez adjuk.

Leturmixoljuk, vagy botmixerrel pépesítjük.

Ha a piskóta meghűlt, kettévágjuk, majd ezzel a köleses csokival megtöltjük.

Tetejét olvasztott csokival borítjuk.






 

2025. június 11., szerda

Epres köleses szelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Köleshez:

40 dkg főtt köles ( 10 dkg kölest alaposan átmosunk, majd 4 dl növényi italban megfőzzük ).

20 dkg barna rizsliszt

2 dkg útifűmaghéj

4 dkg édesítő (1:4)

1 ek vanília aroma

1 kk citromlé

7 g sütőpor

0,5 dl növényi ital

Tetejére:

20 dkg eper ( nekem fagyasztott volt )

10 dkg eper lekvár - gluténmentes, cukormentes, vegán

kb. 7 g útifűmaghéj

Elkészítés:

Az összes alapanyagot egy tálba tesszük és jó alaposan kikeverjük.

Sütőpapírral bélelt 21x24 - es formába tesszük.

180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Az epret kiolvasztjuk, hozzákeverjük a lekvárt, majd az útifűmaghéjat.

A kisűlt sütemény tetejére kenjük, majd hagyjuk 3-4 órát, hogy összeálljon.











 

Hamburger zsemle ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )





Hozzávalók:

30 dkg Economike univerzális lisztkeverék

1 dl víz

5 dkg margarin

7 dkg növényi joghurt - KOKO

5 g porélesztő

1kk olaj

+ olaj a kenéshez

+ szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, elkeverjük.

Beledolgozzuk a margarint és a növényi joghurtot.

Majd hozzáadjuk a vizet, beledolgozzuk, végül az olajat, és jó alaposan kidolgozzuk.

Három részre osztjuk, zsemléket formázunk belőlük, majd sütőpapíros tespire tesszük.

Olajjal vékonyan lekenjük, megszórjuk szezámmaggal és 50 fokos sütőben egy órát kelesztjük.

Majd 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Vagy: Ha összedolgoztuk a tésztát, letakarjuk, meleg helyen kelesztjük, majd utána formázunk három zsemlét belőle, sütőpapíros tepsire tesszük, olajjal lekenjük, megszórjuk szezámmaggal és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.








 

2025. június 10., kedd

Mákos - szilvás piskótatekercs ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

Piskóta:

5 dkg darált mák

2 dkg Grapoila lenmagliszt

10 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

4 dkg édesítő (1:4)

2,5 dl víz

1 kk citromlé

5 g sütőpor

Krém:

1,5 dl növényi tejszín - felverhető

ízlés szerint porédesítő

12,5 dkg szilvalekvár - gluténmentes, cukormentes, vegán

+ olvasztott mentes csokoládé a tetejére

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat.

Jól kikeverjük.

Egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe egyengetjük a masszát.

180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Még forrón feltekerjük konyharuha segítségével.

A krémhez a tejszínból kemény habot verünk, majd beledolgozzuk a lekvárt és az édesítőt is.

Ha meghűlt a piskóta, kitekerjük, megkenjük a habos krémmel, visszatekerjük és csokival borítjuk.

Hagyjuk pár órát míg jól összeáll.









 

2025. június 9., hétfő

Epres bounty ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )

Hozzávalók:

20 dkg eper ( nekem fagyasztott volt )

5 dkg kókuszliszt

10 dkg kókuszreszelék

ízlés szerint porédesítő

szükség szerint növényi tejszín

+ Olvasztott házi csokoládé

Elkészítés:

Az epret kiolvasztjuk.

Majd a kókuszlisztet, kókuszreszeléket, porédesítőt egy tálba tesszük, összekeverjük.

Az epret pépesítjük, majd ( a levével együtt ) hozzáadjuk a kókuszos keverékhez.

Jó alaposan összegyúrjuk ( ha szükséges adjunk hozzá növényi tejszínt ).

Hat egyenló részre osztjuk, majd megformázzuk őket.

Olvasztott házi csokival beborítjuk, majd hagyjuk, hogy megdermedjen rajta.

Majd pedig csíkokat húzunk a csokival a tetejére, és meg lehet szórni kókuszreszelékkel.







 

2025. június 7., szombat

Mákos epres szelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)


Hozzávalók:

20 dkg mazsola - vagy datolya

10 dkg gluténmentes zabpehely

5 dkg szezámkrém

2,5 dkg lenmagliszt

2,2 dkg holland kakaópor

10 dkg darált mák

Tetejére:

20 dkg eper - nekem fagyasztott volt

ízlés szerint édesítő ( ha szükséges )

15 dkg eperlekvár - gluténmentes, cukormentes, vegán

2-3 ek chia mag

Elkészítés:

A mazsolát ( vagy datolyát ) előző nap beáztatjuk.

Majd a beáztatott mazsolát botmixerrel pépesítjük, majd belegyúrjuk az összes többi alapanyagot.

Egy 21x21 - es formátfolpackkal kibélelünk, majd belenyomkodjuk a masszát.

Az epret kiolvasztjuk, hozzákeverjük a lekvárt ( ha szükséges édesítőt ), majd pedig a chiamagot.

Ezt az epres masszát pedig az alap tetejére eloszlatjuk.

5-6 órát tegyük a hűtőbe, hogy jól összeálljon.