2025. január 11., szombat
Paprikás krumpli ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán )
2025. január 10., péntek
Diós pite ( glutén, tej, tojás, cukor, szója, kész lisztkeverékmentes, vegán)
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg barna rizsliszt
15 dkg köles liszt
10,5 dkg tápióka keményítő - Mester család, vagy Its Us márkájú
3 dkg útifűmaghéj
10 dkg margarn
1 dl növényi tej
5 dkg édesítő ( 1:4)
1 cs sütőpor
Töltelék:
30 dkg darált dió
ízlés szerint porédesítő
3 dkg gluténmentes vaníliás pudingpor
2 ek vanília aroma
+ olaj a kenéshez
+ barna rizsliszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd beledolgozzuk a margarint, majd a növényi tejet.
Kb. 5 percet pihentessük a tésztát, majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk és két részre osztjuk.
Az egyik felét egy sütőpapíros tepsibe ( 20x23 ) lapogatjuk a kezünkkel, majd a töltelék alapanyagait kikeverjük és eloszlatjuk rajta.
A másik adag tésztát kinyújtjuk, majd a diós töltelékre tesszük.
Olajjal vékonyan lekenjük, megszúrkáljuk, majd 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
2025. január 9., csütörtök
Twix ízű szelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)
Hozzávalók:
6 db Abonett - fahéj ízű
40 dkg magozott datolya
csipet só
2 ek vanília aroma
kb. 1 dl növényi tejszín
kb. 15-20 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán csokoládé
Elkészítés
A datolyát egy éjjelre beáztatjuk.
Másnap pépesítjük botmixerrel, hozzákeverjük a vanília aromát, sót, növényi tejszínt.
Majd egy folpackkal kibélelt tepsibe lerakjuk az abonett szeleteket, megkenjük a datolyás krémmel, jól eloszlatjuk, mindenhova egyenletesen jusson.
Majd a csokoládát felolvasztjuk, majd rákenjük a datolyás rétegre.
Hagyjuk egy éjjelt, hogy összeálljon.
Majd másnap fogyasztható ( jó éles késsel érdemes csíkokra vágni).
2025. január 6., hétfő
Édesburgonyás - gombás sajtgolyók ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)
Hozzávalók:
20 dkg főtt édesburgonya
25 dkg ChefGomba - csiperke
15 dkg reszelt növényi sajt
5 dkg növényi tejföl
12,5 dkg barna rizsliszt
só
ízlés szerint fűszerek
+ olaj a piritáshoz és a sütéshez
Elkészítés:
Az édesburgonyát villával összetőrjük.
A gombát megmossuk és apróra vágjuk, majd 3 ek olajon lepirítjuk.
Majd mindent egy tálba teszünk és jó alaposan összedolgozzuk ( ha szükséges teszünk bele még növényi tejfölt, ez függ attól is mennyire nedves az édesburgonyánk ).
Majd golyókat formázunk belőle ( nekem 12 db lett ).
Forró olajban kisütjük ( de lehet tepsiben is, vagy pedig air fryer - ben.)
2025. január 3., péntek
Bundás virsli ( glutén, tej tojás, cukor, szójamentes, vegán)
Hozzávalók:
4 db gluténmentes - vegán virsli helyettesítő
15 dkg MedHusa Great gluténmentes kenyérliszt
só
1,5 dl növényi tej
1,5 dl növényi joghurt
5 dkg reszelt növényi sajt
+ MedHusa Great gluténmentes prémium zabpehely
+ olaj
Elkészítés:
A kenyérlisztet, sót, növényi sajtot, növényi tejet és növényi joghurtot alaposan kikeverjük.
A zabpelyhet teszünk egy tányérba.
A virsliket megmártjuk a masszában, nedves kézzel rányomkodjuk, majd pedig jó alaposan megforgatjuk a zabpehelyben, végül forró olajban aranybarnára sütjük.
Zabpelyhes - pisztáciakrémes tiramisu ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)
Hozzávalók:
Alap:
40 dkg Medhusa Great gluténmentes prémium zabpehely
ízlés szerint porédesítő
5 dkg holland kakaópor
4 dl kávé
Krém:
0,5 dl növényi tejszín - cukormentes - felverhető
25 dkg növényi mascarpone
ízlés szerint porédesítő
10 dkg csicseriborsó tészta - cérnametélt
7,5 dkg margarin
10 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán pisztáciakrém
6 dkg tahini
ízlés szerint édesítő
+ 15 dkg meggy
+ holland kakaópor a szóráshoz
Elkészítés:
A zabpelyhet kikeverjük az édesítővel, kakaóporral.
A tejszínt kemény habbá verjük, beledolgozzuk az édesítőt, mascarponét.
A tésztát összetördeljük és a margarinon megpirítjuk.
Majd a felvert tejszínes krémnek az egyharmadát kiszedjük, ehhez hozzákeverjük a tésztát, tahinit, pisztácia krémet és ha szükséges, akkor az édesítőt.
Egy tál aljára teszünk egyharmad zabos keveréket, meglocsoljuk kávéval, majd a fehér tejszínes krém fele, majd egyharmad zabos keverék, kávé, a pisztáciás - tésztás tejszín, erre tesszük a meggyet, majd megint a zabos keverék, végül a maradék fehér tejszínes krém.
A legtetetjét pedig megszórjuk kakaóporral.
Hagyjuk 5-6 órát, hogy jól összeálljon.
Zöldséges zabgolyók szaftos tésztával ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)
Hozzávalók:
Zöldséges zabgolyók:
25 dkg vegyes zöldségkeverék
10 dkg MedHusa Great gluténmentes prémium zabpehely
ízlés szerint fűszerek ( petrezselyem, őrölt feketebors, kurkuma, örölt kömény, pirospaprika )
só
5 dkg MedHusa Great gluténmentes zabpehelyliszt
2-3 ek víz
Tészta:
20 dkg MedHusa Great gluténmentes köles tészta - orsó
2 dl növényi joghurt
2 ek mustár
4 ek vegán majonéz
só
petrezselyem
2 dl növényi tejföl
+ olaj a sütéshez
Elkészítés:
A golyókhoz az alapanyagokat egy tálban alaposan összedolgozzuk, majd golyókat formázunk belőle ( nekem 9 db lett ), majd olajban aranybarnára sütjük.
A tésztát kifőzzük.
A joghurtot, mustárt, majonézt, sót, petrezselymet, tejfölt kikeverjük, majd a kifőtt tésztát hozzáadjuk és összekeverjük.
Majd tálaljuk.