2024. augusztus 27., kedd

Zabpelyhes kifli ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

20 dkg Medhusa Great gluténmentes kenyérliszt

10 dkg Medhusa Great gluténmentes prémium zabpehely

10 dkg Medhusa Great gluténmentes zabpehelyliszt

2,7 dkg útifűmaghéj

2,2 dkg só

1 cs porélesztő

6 dl víz

+ olaj a kenéshez

+ Medhusa Great gluténmentes prémium zabpehely a szóráshoz

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és jól kidolgozzuk. Egy órát meleg helyen kelesztjük.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk és kinyújtjuk kör alakba.

Hat cikkre vágjuk, majd szélesebb részétől feltekerjük.

Sütőpapíros tepsire tesszük, olajjal vékonyan lekenjük, megszórjuk zabpehellyel, majd 180 fokos sütőben kb. 40 - 45 perc alatt megsütjük.







 

Krémes gyümölcsös pite ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Tészta:

35 dkg MedHusa Great gluténmentes zabpehelyliszt

3 g sütőpor

4 dkg édesítő (1:4)

20 dkg margarin

2 ek vanília aroma

kb. 2 dl növényi tej

Krém:

2 dl növényi tejszín - cukormentes - felverhető

ízlés szerint édesítő

40 dkg főtt köles ( 10 dkg szárazon )

15 dkg vegyes gyümölcs

+ kb. 10 dkg málna lekvár - cukormentes - gluténmentes - vegán

+ MedHusa Great gluténmentes zabpehelyliszt a nyújtáshoz

+ holland kakaópor a szóráshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, belegyúrjuk a margarint, majd pedig hozzáadagoljuk a növényi tejet és jól összegyúrjuk. 

Majd zabpehelylisztes lapon átdolgozzuk, kinyújtjuk és egy szilikon pite formába tesszük a tésztát, majd 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, édesítjük, majd beledolgozzuk a főtt kölest.

Ha meghűlt a pite tészta, akkor az alját megkenjük a lekvárral, majd jön a krém egyikfele, erre a gyümölcs, majd a krém másik fele, végül megszórjuk a kakaóporral.

Hagyjuk míg jól összeáll.







 

2024. augusztus 20., kedd

Zöldborsó lisztes zsemle ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

25 dkg barna rizsliszt

10 dkg zöldborsó liszt

5 dkg köles liszt

15 dkg tápióka keményítő

3,5 dl útifűmaghéj

1 cs sütőpor

3 dkg gluténmentes sörélesztópehely

4,5 dl víz

+ olaj a kenéshez

+ szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzádolgozzuk a nedves alapanyagokat, majd kb. 5-10 percre félre tesszük, hogy összeálljon a tészta.

Majd zsemléket formázunk belőlük ( 5 db ), sütőpapíros tepsire tesszük őket, tetejüket olajjal vékonyan lekenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.








 

Sajtos vágott mini buci ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

15 dkg barna rizsliszt

7,5 dkg köles liszt

10 tápióka keményítő

2,5 dkg útifűmaghéj

1 cs sütőpor

2 dkg gluténmentes sörélesztópehely

2,8 dl víz

1 ek citromlé

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a formázáshoz

+ kb. 10 dkg növényi sajt a szóráshoz

Elkésuzítés:

A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, elkeverjük, majd hozzáadolgozzuk a nedves alapanyagokat.

Barna rizslisztes lapra tesszük a tésztát, átgyúrjuk, majd  három egyforma részre osztjuk.

Mindegyikből gombócot formázunk, tegyerünkkel lenyomkodjuk, majd feltekerjük, megformázzuk.

Sütőpapírral bélelet tepsire tesszük, tetejüket olajjal vékonyan lekenjük, bevágjuk hosszában, megszórjuk a növényi sajttal, majd 180 fokos kb. 40 perc alatt megsütjük.






 

Puncsos szelet ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)


Hozzávalók:

20 dkg barna rizsliszt

10 dkg gluténmentes puncs pudingpor

10 dkg köles liszt

4,5 dkg útifűmaghéj

5 dkg édesítő (1:4)

1 cs sütőpor

4,25 dl víz

1 ek citromlé

Krém:

10 dkg gluténmentes puncs pudingpor

25 dkg barna rizsliszt

5 dl növényi tej

5 dl növényi tejszín

ízlés szerint édesítő

10 dkg margarin

12,5 dkg rizsdara

Elkészítés:

A krém alapanyagait ( kivétel a margarin ) egy lábasba tesszük, alaposan kikeverjük, majd sűrűre főzzük.

Belekeverjük a margarint.

A piskótához a száraz alapanyagagokat alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a nevdes alapanyagokat és jól összedolgozzuk.

Sütőpapíros tepsibe tesszük, majd 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük ( tűpróba! ).

Ha megsűlt és kihűlt a piskóta, akkor kettévágjuk, megtöltjük a krém 2/3 - ad részével, majd a maradékot pedig a tetejére kenjük.






 

Pudingos pite ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg barna rizsliszt

10 dkg köles liszt

15 dkg tápióka keményítő

4 dkg útifűmaghéj

2 ek vanília aroma

5 dkg édesítő (1:4)

1 cs sütőpor

5 dl víz

Krém:

1 cs vaníliás pudingpor

12,5 dkg barna rizsliszt

2 ek vanília aroma

ízlés szerint édesítő

7,5 dl növényi tej

+ 20 dkg meggy

Elkészítés:

A krémhez mindent egy lábasba teszünk, kikeverjük, sűrűre főzzük.

A tésztához a száraz alapanyagkat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a nedves alapanyagokat és jól kidolgozzuk.

Egy sütőpapíros tepsibe tesszük a tészta egyik felét, megszórjuk a meggyel, erre jön a krém, majd pedig a tészta másik fele, ezt elegyengetjük rajta.

180 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.








 

Puncsos - kókuszos kuglóf ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg barna rizsliszt

15 dkg tápióka keményítő

10 dkg Quinoa liszt

4 dkg útifűmaghéj

5 dkg édesítő (1:4)

2 ek citromlé

1 cs sütőpor

3,5 dl víz

Töltelék:

5 dkg darált chia mag

8 dl növényi tej

10 dkg kókuszreszelék

10 dkg gluténmentes puncs pudingpor

ízlés szerint édesítő

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

+ olaj a kenéshez

Elkészítés:

A töltelék alapanyagait kikeverjük egy lábasban , majd sűrűre főzzük.

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban kikeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, összedolgozzuk, majd hagyjuk állni 5 percet.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük.

Egy kuglóf formát olajjal kikenünk vékonyan, majd a tésztát beletesszük körbe.

180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.










 

Szilvás párna egyszerűen ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

15 dkg barna rizsliszt

5 dkg köles liszt

15 dkg tápióka keményítő

4,5 dkg útifűmaghéj

5 dkg édesítő (1:4)

3,75 dl víz

1 ek citromlé

1 cs sütőpor

+ 15 dkg szilva

+ fahéj

+ édesítő

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, jól kikeverjük.

Hagyjuk állni 5- 10 percet.

Majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük ( én nagyobba öntöttem, jól elterüljün ), majd a szilvákat belenyomkodjuk.

180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.







 

Köleses - szilvás tekercs ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Tészta:

15 dkg barna rizsliszt

4,5 dkg Quinoa liszt

15 dkg tápióka keményítő

3 dkg útifűmaghéj 

2,5 dl víz

5 g sütőpor

4 dkg édesítő (1:4)

1 ek citromlé

Töltelék:

30 dkg főtt köles ( 7,5 dkg kölest alaposan átmosunk, majd 1,5 dl növényi tejben és 1,5 dl növényi tejszínben édesítővel és 1 ek citromlével megfőzünk)

10 dkg szilva

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a nevdes alapanyagokat és jól összedolgozzuk.

Barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, majd négy egyenlő részre osztjuk.

Vékonyra ( mint a rétesnél ) kinyújtjuk őket, elosztjuk bennük a kölest és a szilvát, két szélét behajtjuk, majd feltekerjük.

Sütőpapíros tepsire tesszük őket, tetejüket olajjal vékonyan lekenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 20 - 25 perc alatt megsütjük.








 

Meggyes - vaníliás - mandulás kevert süti ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

15 dkg barna rizsliszt

17,5 dkg tápióka keményítő

5 dkg gyalult mandula

5 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán csokoládé tördelve

4,4 dkg útifűmaghéj

4 dkg édesítő (1:4)

1 cs sütőpor

15 dkg meggy

2 ek citromlé

4,5 dl víz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a csokit, meggyet, ezekkel is kikeverjük.

Végül hozzáadjuk a vizet és a citromlevet és alaposan elkeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 fokos sütőben kb. 35 - 40 perc alatt megsütjük.







 

Almás - meggyes kevert süti ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

15 dkg barna rizsliszt

10 dkg tápióka keményítő

4 dkg útifűmaghéj

20 dkg alma - reszelve

10 dkg meggy

4 dkg édesítő (1:4)

1 cs sütőpor

2 ek citromlé

2,6 dl növényi tej

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk az almát és a meggyet, majd kikeverjük, végül hozzáadjuk a növényi tejet és a citromlevet és ezekkel is jól kikeverjük.

Sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük, 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.






 

Meggyes habos szelet ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Piskóta:

Hozzávalók:

25 dkg barna rizsliszt

10 dkg köles liszt

10 dkg tápióka keményítő

4 dkg útifűmaghéj

1 cs sütőpor

4 dkg édesítő (1:4)

kb. 5 dl víz

2 ek citromlé

+ 1,5 ek holland kakaópor

+ víz

Krém:

3 dl növényi tejszín - cukormentes, felverhető

20 dkg főtt köles

ízlés szerint édesítő

5 dkg margarin

1 cs vaníliás pudingpor

+ meggy

+ 15 dkg olvasztott csokoládé - gluténmentes, cukormentes, vegán

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük ( kivétel a kakaópor ), hozzáadjuk anedves alapanyagokat és jól kikeverjük.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a massza egyik felét, majd a másikba belekeverjük a kakaóport és némi vizet, jól kikeverjük, ráöntjük a massza tetejére, elegyengetjük.

Tetejét megszórjuk meggyel, majd 180 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.

A krémhez a növényi tejszínt kemény habbá verjük, majd az összes többi alapanyagot beletesszük és jól kikeverjük robotgéppel.

A megsűlt és kihűlt meggyes piskóta tetejére tesszük, majd erre az olvasztott csokit.

Egy éjjelt hagyjuk állni a hűvös helyen, majd fogyasztható.