2024. július 15., hétfő

Meggyes köleses ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Tészta:

12,5 dkg barna rizsliszt

20 dkg köles liszt

20 dkg tápióka keményítő

2,8 dkg útifűmaghéj őrlemény

5 dkg édesítő (1:4)

8 g sütőpor

3,8 dl víz

2 ek citromlé

Töltelék:

20 dkg köles ( alaposan átmosva - 6 dl növényi tejben és 2 dl növényi tejszínben édesítővel megfőzve )

30 dkg meggy

kb. 10 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán meggy lekvár

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat és alaposan összedolgozzuk. Hagyjuk állni kb. 5 percet.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk és három egyenlő részre osztjuk.

Mindegyiket kinyújtjuk.

Az egyik lapot egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük lekvárral, majd a meggy felét rászórjuk, majd erre a megfőtt köles felét elegyengetjük, majd a következő lap, ugyanígy lekvár, meggy és a köles másik fele, majd az utolsó lap. 

Tetejét vékonyan olajozzuk, majd 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.






 

Fűszervajas kifli ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)


Hozzávalók:

10 dkg barna rizsliszt

20 dkg köles liszt

10 dkg tápióka keményítő

10 dkg lenmagliszt

1 cs sütőpor

4,2 dkg útifűmaghéj őrlemény

2,5 dkg gluténmentes sörélesztópehely

6 dl víz

2 ek citromlé

Töltelék:

15 dkg növényi margarin

ízlés szerint só

3 ek gluténmentes sörélesztőpehely

ízlés szerint zöldfűszerek ( petrezselyem, oregánó, bazsalikom )

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat és jól összedolgozzuk.

A töltelék alapanyagait kikeverjük.

A tésztát barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, majd kinyújtjuk kör alakba. Megkenjük a margarinos krémmel, majd nyolc cikkre vágjuk. Szélesebb részétől feltekerjük, majd kiflit formázunk belőlük.

Sütőpapíros tepsire tesszük őket, olajjal vékonyan lekenjük a tetejüket, majd 180 fokos sütőben kb. 40 - 45 perc alatt megsütjük.






 

Kakaós - szilvás kalács (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

10 dkg barna rizsliszt

25 dkg köles liszt

15 dkg tápióka keményítő

4 dkg útifűmaghéj őrlemény

5 dkg édesítő (1:4)

1 cs sütőpor

3,6 dl víz

2 ek citromlé

Töltelék:

7,5 dkg holland kakaópor

ízlés szerint édesítő

20 dkg szilva

fahéj

növényi tej

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, jól kidolgozzuk. Majd hagyjuk állni 5-10 percet.

A szilvát apróra vágjuk, megforgatjuk fahéjban.

A kakaóport és az édesítőt kikeverjük annyi növényi tejjel, hogy kenhető legyen.

A tésztát barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, majd négy egyenlő részre osztjuk.

Mindegyiket kinyújtjuk, megkenjük a kakaós krémmel, megszórjuk a fahéjas szilvával, majd feltekerjük. Utána kettő - kettő tekercset egymásba fonunk. 

Sütőpapírral bélelt formába tesszük az egyik, majd rá a másik összefont tésztát.

Olajjal a tetejét vékonyan lekenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.






 

Tekert zsemle - koszorú (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

30 dkg köles liszt

4 dkg útifűmaghéj őrlemény

10 dkg tápióka keményítő

10 dkg cirok liszt

1 cs sütőpor

2 ek citromlé

5 dl víz

+ olaja  kenéshez

+ cirok liszt a formázáshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat és alaposan összedolgozzuk. Pár percet pihentessük.

Majd cirok lisztes lapon átdolgozzuk, és nyolc egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kisodorjuk, majd kettőt - kettőt egymásba tekerünk és egy kört formázunk belőle. Négy darab lesz így belőle.

Sütőpapíros tepsire tesszük őket, lekenjük vékonyan olajjal, majd 180 fokos sütőben kb.40 - 45 perc alatt megsütjük.






 

2024. július 12., péntek

Szilvás - köleses pite ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg barna rizsliszt

20 dkg tápióka keményítő

3 dkg útifűmaghéj őrlemény

5 dkg édesítő (1:4)

1 cs sütőpor

10 dkg növényi margarin

2 dl víz

1 ek citromlé

Töltelék:

20 dkg szilva

80 dkg főtt köles ( 20 dkg köles alaposan átmosva, 8 dl növényi tejben, ízlés szerint édesítővel megfőzve )

fahéj

3-4 ek növényi tejszín

ízlés szerint édesítő

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük, beledolgozzuk a margarint, majd a vizet és a citromlevet.

A töltelékhez a szilvát édesítővel és fahéjjal összekeverjük.

A kölest a tejszínnel elkeverjük.

A tésztát barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, a háromnegyed részét kinyújtjuk kerek formára, majd egy vékonyan kiolajozott pite formába beletesszük, alját megszúrkáljuk.

A köleskrémet beleegyengetjük, majd ebbe a szilvát belenyomkodjuk.

A maradék tésztát kinyújtjuk, felcsíkozzuk, és a pite tetejére rakosgatjuk, majd vékonyan olajjal lekenjük.

180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.





 

Pirított paprikás pogácsa ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

10 dkg kápia paprika

40 dkg Mester család házi kenyérliszt

2 dkg Mester család útifűmaghéj őrlemény

2 kk só

1 cs porélesztő

10 dkg margarin

3,2 dl növényi tej

+ olaj a pirításhoz, kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A kápia peprikát megmossuk, apróra vágjuk, és olajon megpirítjuk.

A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a paprikát, a margarint,összedolgozzuk,majd a növényi tejet és alaposan összegyúrjuk. Meleg helyen egy órát kelesztjük.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, majd kiszaggatjuk kicsi pogácsa szaggatóval.

Sütőpapíros tepsire tesszük és 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.







 

Kókuszos csokis - vaníliás szelet ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Piskóta:

40 dkg Mester család süteményliszt

2 dkg Mester család útifűmaghéj őrlemény

5 dkg Mester család holland kakaópor

1 cs sütőpor

6 dkg Mester család ádesítő (1:4)

5 dl víz

Krém 1:

15 dkg Mester család rizsdara

5 dl növényi tej

ízlés szerint édesítő

2 ek vanília aroma

10 dkg Mester család kókuszreszelék

Krém 2:

20 dkg Mester család rizsdara

5 dl növényi tej

ízlés szerint édesítő

6 dkg Mester család holland kakaópor

7,5 dkg Mester család kókuszreszelék

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és jól kikeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük ( tűpróba!)

A krémek alapanyagait kikeverjük, és mindegyiket sűrűre főzzük.

Ha megsült és kihűlt a piskóta, akkor három részre vágjuk, majd megtöltjük a krémekkel. Hagyjuk 5-6 úrát, hogy jól összeálljon.







 

Áfonyás - köleses fagyi torta ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Alap:

1 cs Mester család keksztekercspor ( sötét színű )

5 dkg Mester család holland kakaópor

ízlés szerint édesítő

20 dkg Mester család diabetikus étbevonó - olvasztva

12,5 dkg növényi margarin

kb. 0,5 dl növényi tej

Krém:

60 dkg főtt köles ( 15 dkg kölest alaposan átmosunk, majd 6 dl növényi tejben megfőzzük )

ízlés szerint édesítő

3 dl növényi tejszín - felverve

25 dkg növényi mascarpone

20 dkg áfonya

Elkészítés:

Az alaphoz az összes alapanyagot egy tálba tesszük, majd jól összedolgozzuk.

A krémhez az áfonyán kívűl mindent összekeverünk.

Egy torta formába nyomkodjuk az alapot, majd rá a krém, a tetejére eloszlatjuk az áfonyát, bele is nyomkodjuk. Majd fagyasztóba tesszük, míg jól meg nem dermed ( nekem egy éjjelt volt benn ).







 

Kelt pite ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)


Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg Mester család házi kenyérliszt

15 dkg Mester család süteményliszt

15 dkg Mester család kalács liszt

1 cs porélesztő

20 dkg növényi margarin

5 dkg Mester család édesítő ( 1:4 )

2 dkg Mester család útifűmaghéj őrlemény

2,5 dl víz

Töltelék:

50 dkg barack

30 dkg meggy

ízlés szerint édesítő

1-2 ek Mester család kenyérmorzsa

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

+ olaj a kenéshez

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, beledolgozzuk a margarint, majd a vizet. Egy órát meleg helyen pihentetjük.

A töltelékhez a barackot kockákra vágjuk, majd összekeverjük a meggyel, édesítővel és kenyérmorzsával.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, két részre szedjük.

Kinyújtjuk őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az egyik lapot. Rátesszük a tölteléket, majd erre a másik tészta lapot. Lekenjük vékonyan olajjal.

180 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. 






 

Csoki darabos kakaós csiga ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

20 dkg Mester család házi kenyérliszt

20 dkg Mester család kelt tészta liszt

10 dkg Mester család kalács liszt

1 cs porélesztő

6 dkg Mester család édesítő (1:4)

10 dkg Mester család diabetikus étbevonó - tördelve

15 dkg növényi margarin

2,8 dkg Mester család útifűmaghéj őrlemény

kb. 2-2,2 dl víz

Töltelék:

10 dkg Mester család holland kakaópor

ízlés szerint édesítő

5 dkg Mester család diabetikus étbevonó - tördelve

kb. 0, 6 dl növényi tej

+ olaja  kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, beledolgozzuk, végül a vizet, és alaposan kidolgozzuk. Meleg helyen kelesztjük egy órát.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk és kinyújtjuk.

A töltelék alapanyagait jól kikeverjük, megkenjük vele a tésztát, feltekerjük.

Felvagdossuk kb. 1,5 ujjnyi vastagra, majd sütőpapíros tepsire tesszük őket. Olajjal vékonyan lekenjük a tetejüket, majd 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.







 

2024. július 10., szerda

Málnás - köleses galette ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)


Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg barna rizsliszt

20 dkg tápka keményítő

6,5 dkg köles liszt

3 dkg útifűmaghéj őrlemény

5 dkg édesítő ( 1:4 )

1 cs sütőpor

10 dkg növényi margarin

4 dl víz

2 ek citromlé

Töltelék:

20 dkg málna

ízlés szerint édesítő

60 dkg főtt köles ( növényi tejben főtt, édesített )

1-2 ek növényi tejszín

+ olaj a kenéshez

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük, beledolgozzuk a margarint, majd a vizet és a citromlevet. 5-10 percet félre tesszük.

Majd szilikon lapon átdolgozzuk a tésztát, sütőpapírra tesszük és kinyújtjuk kör alakba.

A kölest kikeverjük a növényi tejszínnel, majd a tészta közepére tesszük és elegyengetjük úgy, hogy a tészta szélén kb 2,5 ujjnyi rész maradjon. Majd erre rátesszük az előzőleg beízesített málnát. Majd a széleket ráhatjuk. Olajjal vékonyan lekenjük a szélét, majd 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.







 

2024. július 5., péntek

Szezámos rudak ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

 

Hozzávalók:

35 dkg Medhusa Great gluténmentes kenyérliszt

5,5 szezámmag liszt

15 dkg szezámmag

3 dkg útifűmaghéj őrlemény

3 dkg só

25 dkg növényi margarin

3 dl víz

1 cs sütőpor

3 dkg gluténmentes sörélesztőpehely

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

+ olaj a kenéshez

+ szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, beledolgozzuk amargarint, végül a vizet.

Majd barna rizslisztes lapra tesszük, átdolgozzuk, majd kinyújtjuk kb. 2 ujjnyira téglalap alapra.

Tetejét vékonyan olajozzuk, megszórjuk szezámmaggal, majd csíkokra vágjuk ( kb. 1-1,5 ujjnyi szélesre ).

Sütőpapíros tepsire tesszük őket, majd 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.







Almás - diós zabkeksz ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)


Hozzávalók:

35 dkg alma - reszelve

10 dkg darált dió

20 dkg Medhusa Greatgluténmentes prémium zabpehely

15 dkg Medhusa Great gluténmentes zabpehelyliszt

1 cs sütőpor

5 dkg édesítő (1:4)

Elkészítés:

Az összes alapanyagot egy tálban alaposan összedolgozzuk, majd 9 egyenlő részre osztjuk. Golyókat formázunk belőlük, sütőpapíros tepsire tesszük őket, majd picit lenyomkodjuk. 

180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni.