2024. november 30., szombat

Mézes - datolyás szelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg barna rizsliszt

10 dkg köles liszt

12,5 dkg tápióka keményítő

2 dkg útifűmaghéj

1 ek mézeskalács fűszerkeverék

17,5 dkg margarin

1 dl víz

4 dkg édesítő (1:4)

4 g sütőpor

Krém:

12,5 dkg datolya ( ezt áztassuk be 3-4 órára, majd botmixerrel pépesítsük )

6,5 dkg gluténmentes vaníliás pudingpor

15 dkg rizsdara

7 dl növényi tej

10 dkg margarin

ízlés szerint édesítő ( ha szükséges )

+ 10 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán csokoládé - olvasztva

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan összekeverjük, beledolgozzuk a margarint, majd pedig a vizet. Tegyük félre 15 percet.

Majd barna rizslisztes lapon jó alaposan dolgozzuk át, osszuk négy egyenlő részre.

Sütőpapíron nyújtsuk mindegyiket 20x20 - as formára, majd süssük megőket 180 fokos sütőben kb. 13-15 perc alatt.

Hagyjuk teljesen kihűlni, addig ne akarjuk leszedni a sütőpapírról, mert összetörik.

A krémhez a pudingport, datolyát ( ami pépesítve van ), rizsdarát, növényi tejet, és ha kell édesítőt egy lábasba tesszük, összekeverjük, sűrűre főzzük, végül belekeverjü a margarint.

Egy formát kibélelünk sútőpapírral, vagy folpackkal.

Beletesszük az egyik lapot, majd jön a krém, következő lap..... krém.. amíg el nem fogy.

Tetejét csokival borítjuk.

Hagyjuk egy éjjelt állni hűvös helyen!











 

2024. november 28., csütörtök

Mézes szivecskék ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

30 dkg Mester család süteményliszt

5 dkg Mester család édesítő (1:4) - porrá őrölve

1,5 kk mézeskalács fűszerkeverék

25 dkg margarin

3 g Mester család sütőpor ( elhagyható )

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

+ porédesítő

+ növényi tejszín

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, beledolgozzuk a margarint, majd 15 percet pihentetjük.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire tesszük, majd 180 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük.

A porédesítőt kikeverjük a növényi tejszínnel, majd belemártjuk a kisűlt formákat, hagyjuk, hogy megdermedjen rajuk.








 

Szezámos rudak ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)


Hozzávalók:

25 dkg Mester család kenyérmix

15 dkg Mester család kalács liszt

10 dkg Mester család szezámmag

1 cs porélesztó

15 dkg margarin

3 dkg gluténmentes sörélesztópehely

5 dkg Mester család burgonyapehely

kb. 3 - 3,5 dl víz

+ szezámmag a szóráshoz

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A szezámmagot lepirítjuk, majd ledaráljuk.

Az összes többi száraz alapanyaggal együtt egy tálba tesszük, jól elkeverjük.

Beledolgozzuk a margarint, majd  a vizet.

Egy órát meleg helyen kelesztjük.

Barna rizslisztes lapon átdolgozzuk a tésztát, majd kinyújtjuk kb. 2,5 ujjnyira.

Felvagdossuk rudakra, sütőpapíros tepsire tesszük őket, tetejüket olajjal lekenjük, majd megszórjuk szezámmaggal.

180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.










 

Sütés nélküli mézes krémes ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

1 cs Mester család keksztekercspor

10 dkg Mester család diabetikus étbevonó - olvasztva

5 dkg Mester család holland kakaópor

1,5 kk mézeskalács fűszerkeverék

ízlés szerint édesítő

15 dkg margarin

kb. 1,25 dl növényi tejszín

Krém:

5 dkg Metser család vaníliás pudingpor

25 dkg Mester család rizsdara

5 dl növényi tej

3 dl növényi tejszín

ízlés szerint édesítő

10 dkg margarin

3 ek vanília aroma

+ gluténmentes - cukormentes - vegán baracklekvár

+ 10 dkg Mester család diabetikus étbevonó - olvasztva - a tetejére

Elkészítés:

Az alaphoz a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd az összes többi alapanyagot hozzáadjuk és jól összedolgozzuk.

Hagyjuk kb. 15 percet pihenni.

A krém alapanyagait ( kivétel a margarin ) egy lábasba összekeverjük, sűrűre főzzük, majd belekeverjük a margarint.

Az alapot három egyenlő részre osztjuk és kinyújtjuk ( én sűtőpapíron csináltam - 20x20 as ).

Majd az egyik lapot beletesszük egy formába ( 20x20 ), megkenjük lekvárral és a krém felével, majd jön a következő alap, megint lekvár és krém, ismét az alap.

A tetejét csokival borítjuk.









 

Sós perec ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

20 dkg Mester család házi kenyérliszt

20 dkg Mester család kenyérliszt

8 g porélesztő

10 dkg margarin

3,1 dl növényi tej

+ só és víz keveréke

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, bele dolgozzuk a margarint, majd a növényi tejet.

Egy órát meleg helyen kelesztjük.

Barna rizslisztes lapon jól átdolgozzuk és hat egyenlő részre osztjuk.

Mindegyiket kisodorjuk és perecet formázunk belőlük.

Sütőpapíros tepsire tesszük őket, olajjal vékonyan lekenjük, majd pedig a só masszával.

180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.








 

Burgonyás - köleses pogácsa ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

30 dkg Mester család házi kenyérliszt

1 cs porélesztó

10 dkg Mester család Kenyérmix

5 dkg Mester család burgonyapehely

20 dkg főtt köles ( szárazon 5 dkg )

2 dkg gluténmentes sörélesztőpehely

10 dkg margarin

5 dl víz

+ olaj a kenéshez

+ banra rizsliszt a nyújtáshoz

+ gluténmentes sörélesztőpehely - a szóráshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, beledolgozzuk a főtt kölest és a margarint, majd pedig a vizet. Jó alaposan kidolgozzuk.

Egy órát meleg helyen kelesztjük.

Barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, kinyújtjuk, majd összehajtogatjuk.Ezt a nyújtást és hajtogatást ismételjük meg még kétszer.

Majd a végén kb. 2,5 ujjnyira nyújtsuk ki és szaggassuk.

Sütőpapíros tepsire tesszük őket, olajjal vékonyan lekenjük, majd megszórjuk sörélesztópehellyel.









 

Mandulás csokis torta ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

25 dkg Mester család süteményliszt

5 dkg Mester család szeletelt mandula

4 dkg Mester család édesítő (1:4)

5 gr Metser család sütőpor

1 dkg mézeskalács fűszerkeverék

2,2 dl víz

Töltelék:

10 dkg Mester család holland kakaópor

10 dkg Mester család csokoládés pudingpor

ízlés szerint édesítő

10 dkg Mester család diabetikus étbevonó

10 dkg margarin

5 dl növényi tej

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a vizet, jól kikeverjük és egy 20 cm - es sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük ( tűpróba! ).

A krémhez a pudingport, kakaóport, édesítőt, növényi tejet egy lábasban összekeverünk, sűrűre főzzük, majd belekeverjük a margarint, étbevonót.

Ha megsült és kihűlt a piskóta, akkor kettévágjuk, megtöltjük a krémmel.

Hagyjuk egy éjjelt hideg helyen, míg jól összeáll.

Másnap díszíthetjük kedvünk szerint.









 

Mákos - citromos hókifli ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)



Hozzávalók:

15 dkg Mester család süteményliszt

10 dkg Mester család kalács liszt

8 dkg darált mák

4 dkg Mester család édesítő (1:4)

13 dkg margarin

1,15 dl citromlé

6 g sütőpor

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, elkeverjük.

Hozzáadjuk amargarint, eldolgozzuk benne, majd a citromlevet.

Jól kidolgozzuk.

40 percre hütőbe tesszük.

Majd szilikon lapra tesszük a tésztát, átgyúrjuk és 16 db egyforma részre osztjuk.

Mindegyiket kisodorjuk, kiflit formázunk belőlük.

Sütőpapíros tepsire tesszük őket, és 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.