2024. június 27., csütörtök

Ananászos krémes szelet (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

40 dkg Mester család süteményliszt

2 ek vanília aroma

3 dkg Mester család útifűmaghéj őrlemény

1 cs sütőpor

4 dl víz

1 ek citromlé

5 dkg Mester család édesítő

Töltelék:

15 dkg ananász ( felkockázva )

3 dl növényi tejszín

5 dkg köles ( alaposan átmosva - 2 dl növényi tejhelyettesítőben megfőzzük )

5 dkg Mester család vaníliás pudingpor

ízlés szerint édesítő

+ Mester család diabetikus étbevonó a tetejére -olvasztva

Elkészítés:

A piskótához az alapanyagokat egy tálban alaposan kikeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.

A töltelékhez a tejszínt alalposan felverjük, majd beletesszük az édesítőt, kölest, pudingport és kikeverjük, majd beleforgatjuk az ananászt.

Ha a piskóta megsült és kihúlt, kettévágjuk, majd megtöltjük a krémmel, a tetejét csokival borítjuk.






 

Almás kalács ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

15 dkg Mester család házi kenyérliszt

40 dkg Mester család kalács liszt

15 dkg növényi margarin

1,6 dl növényi tejhelyettesítő

6 dkg Mester család édesítő

1 cs porélesztő

Töltelék:

85 dkg alma - reszelve

ízlés szerint fahéj

ízlés szerint szerecsendió

ízlés szerint édesítő

2 ek citromlé

kb. 5 dkg Mester család kenyérmorzsa

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

+ olaj a kenéshez

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd bele dolgozzuk a margarint, majd a növényi tejhelyettesítőt. Egy órát meleg helyen kelesztjük.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk.

A töltelék alapanyagait alaposan összekeverjük.

A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd kinyújtjuk őket, és a tölteléket elosztjuk benne, majd feltekerjük. A három részt egymásba fonjuk, majd sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük. 

Olajjal vékonyan lekenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.








 

2024. június 24., hétfő

Krémes puncsos kocka (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Piskóta:

20 dkg barna rizsliszt

15 dkg tápióka keményítő

8 dkg gluténmentes puncs pudingpor

5 dkg édesítő (1:4)

3,2 dkg útifűmaghéj őrlemény

4 dl növényi tej

1 ek citromlé

1 cs sütőpor

Krém:

10 dkg növényi margarin

ízlés szerint édesítő

2 ek rumaroma

7 dl növényi tejhelyettesítő

12,5 dkg gluténmentes puncs pudingpor

18 dkg rizsdara

+ 15 dkg gluténmentes, cukormentes, vegán csokoládé - olvasztva

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, jó alaposan kikeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, elegyengetjük, majd 18 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.

A krémhez a margarinon kívül mindent egy lábasba teszünk, jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük, végül belekeverjük a margarint.

Ha meghűlt a piskóta, akkor ketté vágjuk, megtöltjük a krémmel és a csokival borítjuk.

Hagyjuk egy éjjelt, hogy jól összeálljon.







 

2024. június 13., csütörtök

Gomba "fasírtos" kapros hamburger (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Zsemle:

30 dkg barna rizsliszt

15 dkg köles liszt

21,5 dkg tápióka keményítő

6 dkg útifűmaghéj őrlemény

2 kk kapor

2 dkg só

2 dkg gluténmentes sörélesztőpehely

1 cs sütőpor

2 ek citromlé

7,5 dl víz

Gomba "fasírt":

10 dkg borsó fehérje kocka + 2 dl víz

35 dkg ChefGomba  - Laska

30 dkg reszelt sárgarépa

ízlés szerint só

20 dkg barna rizsliszt

ízlés szerint fehérbors

ízlés szerint pirospaprika

ízlés szerint majoranna

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

+ szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

A zsemle száraz alapanyagait egy tálba tesszük, elkeveverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat és jól összedolgozzuk. Barna rizslisztes lapon átdolgozzuk a tésztát. 7 egyenlő részre osztjuk, zsemlét formázunk belőlük, majd sütőpapíros tepsire tesszük. Tetejüket olajjal vékonyan lekenjük, szezámmaggal megszórjuk,  majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 - 50 perc alatt megsütjük.

A "fasírthoz" az alapanyagokat egy tálban jól összedolgozzuk, 7 db pogácsát formázunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük, vékonyan leolajozzuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Tálalásnál a zsemléket kettévágjuk, teszünk bele a gombás "fasírton" kívül uborkát, salátát, mustárt..... amit szeretnénk.








 

Brokkoli krémes tészta ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

25 dkg gluténmentes - vegán szarvacska tészta

25 dkg brokkoli

ízlés szerint só

ízlés szerint zöldfűszerek

3 dkg gluténmentes sörélesztópehely

25 dkg vegyes zöldségkeverék

2 dl növényi tejföl

1 dl növényi tejszín

Elkészítés:

A brokkolit rözsáíra szedjük, megmossuk és megfőzzük. Ha megfött, akkor botmixerrel pépesítjük, sózzük, fűszerezzük, hozzáadjuk a tejfölt, tejszínt és a sörélesztőpelyhet, alaposan kikeverjük.

A tésztát megfőzzük.

Ha megfőtt a tészta, hozzáadjuk a zöldségeket, ráöntjük a brokkolis szószt, jól elkeverjük, majd kb. 10 percig főzzük még.

Majd tálaljuk. ( én most megszórtam pluszba még a tálalásnál gluténmentes sörélesztőpehellyel).







 

Fahéjjas - csokis croissant (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

15 dkg barna rizsliszt

20 dkg tápióka keményítő

5 dkg köles liszt

4 dkg útifűmaghéj őrlemény

1 cs sütőpor

5 dkg édesítő (1:4)

3,5 dl növényi tej

Töltelék:

7 dkg holland kakaópor

2 dkg fahéj

ízlés szerint porédesítő

kb. 1,5 dl növényi tej

5 dkg margarin

+ gluténmentes - cukormentes - vegán csokoládé a szóráshoz

+ olaj a kenéshez

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk anedves alapanyagokat és jól összedolgozzuk. Barna rizslisztes lapon átgyúrjuk, majd kinyújtjuk téglalap alakra kb. fél centi vastagra. 

A krém alapanyagait kikeverjük, megkenjük vele a tésztát, megszórjuk a csokival, majd háromszögekre vágjuk. Mindegyik háromszöget a szélesebb oldalától feltekerünk, megformázzuk, sütőpapíros tepsire tesszük őket. Tetejüket olajjal vékonyan lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.







 

Burgonyás - szezámos kockák ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

20 dkg barna rizsliszt

15 dkg tápióka keményítő

15 dkg köles liszt

4 dkg útifűmaghéj őrlemény

50 dkg főtt, áttört burgonya

10 dkg szezámmag

1 cs sütőpor

kb. 3 dl víz

10 dkg margarin

3 kk só

2 ek citromlé

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

+ gluténmentes - cukormentes - vegán majonéz a kenéshez

+ szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a burgonyát, összedolgozzuk, majd a margarint, alaposan eldolgozzuk benne, végül hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, majd kidolgozzuk.

Barna rizslisztes lapra tesszük, átgyúrjuk, majd kocka alakra kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra.

Tetejét a majonézzel megkenjük, megszórjuk a szezámmaggal, így nyújtjunk egyet rajta, hogy a szezámmag joban beletapadjon, majd kockékra vágjuk.

Sütőpapíros tepsire tesszük úket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 - 35 perc alatt megsütjük.








 

2024. június 6., csütörtök

Bagel (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

15 dkg Medhusa Great gluténmentes zabpehelyliszt

15 dkg Medhusa Great gluténmentes prémium zabpehely

30 dkg Medhusa Great gluténmentes kenyérliszt

1 cs porélesztő

2 kk só

5 dkg szezámmag

2,5 dkg útifűmaghéj őrlemény

8,2 dl víz

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

+ olaj a kenéshez

+ szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és jó alaposan összedolgozzuk.

Egy órát meleg helyen kelesztjük.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk és kinyújtjuk két ujjnyira, majd fánk szaggatóval kiszaggatjuk.

Forró, lobogó vízbe tesszük őket, addig , amíg fel nem jön a víz tetejére ( kb fél - egy perc ), majd sütőpapíros tepsire tesszük őket.

Olajjal vékonyan lekenjük a tetejüket, majd szezámmaggal megszórjuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.








 

Barackos - rizses pite ( glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes,vegán)

Hozzávalók:

Tészta:

35 dkg Medhusa Great gluténmentes kenyérliszt

25 dkg margarin

6 dkg édesítő (1:4)

0,25 dl növényi tejszín

4 g sütőpor

Töltelék:

30 dkg rizs

6 dl növényi tejhelyettesítő

30 dkg cukormentes barackbefőtt

7,5 dkg Medhusa Great prémium zabpehely

5 dkg gluténmentes vaníliás pudingpor

7,5 dkg rizsdara

2 dl befőttlé ( a barackbefőttnek a leve )

2 dl növényi tejszín

ízlés szerint édesítő

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

+ olaj a kenéshez

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. A rizst megfőzzük a növényi tejhelyettesítőben. A zabpelyhet, pudingport, édesítőt, rizsdarát egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a befőtt levét, alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a megfőtt rizshez, és sűrűre főzzük.

Hagyjuk kihűlni.

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd beledolgozzuk a margarint , végül a tejszínt.

Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, két részre szedjük.

Mind a két részt kinyújtjuk, majd az egyiket egy sótőpapírral bélelt tepsibe tesszük, erre rá a tölteléket, majd a tészta másik fele.

Olajjal vékonyan lekenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.