2024. december 16., hétfő

Diós - mákos ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

Piskóta:

15 dkg darált dió

15 dkg barna rizsliszt

10 dkg köles liszt

12,5 dkg tápióka keményítő

3 dkg útifűmaghéj

5 dkg édesítő (1:4)

1 cs sütőpor

4 dl víz

2 ek citromlé

Krém:

1 cs gluténmentes vaníliás pudingpor

ízlés szerint édesítő

10 dkg barna rizsliszt

2 ek vanília aroma

10 dkg darált mák

5 dl növényi tej

10 dkg margarin

1 dl növényi tejszín

+ 15 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán csokoládé olvasztva

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, jól kikeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingport, édesítőt, barna rizslisztet, mákot, növényi tejet egy lábasban kikeverjük, sűrűre főzzük, majd belekeverjük a tejszínt és a margarint.

Ha megsült és kihűlt a piskóta három részbe vágjuk.

A középső részt összemorzsoljuk és a krémhez adjuk, elkeverjük.

Majd az alsó piskótát visszatesszük a formába, erre jön a piskótás krém, majd a felső piskóta lap.

Tetejét olvasztott csokival borítjuk.










 

2024. december 14., szombat

Pisztácia nélküli fehér csokis kókuszos Dubai csoki - jégkrém ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

Fehér csoki réteg

20 dkg kókuszolaj

ízlés szerint porédesítő

3,5 dl kókuszkrém

15 dkg kókusztejpor

Töltelék:

10 dkg Csicseriborsó alapú cérnametélt

7,5 dkg margarin

ízlés szerint édesítő

12,5 dkg datolya

7,5 dkg tahini

1,5 dl növényi tejszín

10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A kókuszolajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk fokozatosan a többi alapanyagot, és addig főzzük, míg egynemű nem lesz!

A tésztát lepirítjuk a margarinon, majd egy tálba tesszük, hozzákeverjük a többi alapanyagot.

Egy formát kibélelünk folpackkal, a csoki egyik részét beleegyengetjük, majd fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen.

 Majd a tölteléket, és végül újra csoki.

Hagyjuk egy éjjelt a fagyasztóba!!!!





 



 



2024. december 9., hétfő

Lilakáposztás gombás tallérok ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

30 dkg lila káposzta

1 db Tv paprika

50 dkg ChefGomba - laska

ízlés szerint só

ízlés szerint őrölt feketebors

ízlés szerint pirospaprika

ízlés szerint petrezselyem

3 ek gluténmentes sörélesztőpehely

10 dkg vegán sajt - reszelve

6,5 dkg barna rizsliszt

+ gluténmentes - vegán panírmorzsa

+ olaj 

Elkészítés:

A káposztát megmossuk, lereszeljük. 

A paprikát megmossuk, feldaraboljuk apróra.

A gombát megmossuk, apróra vágjuk.

Az olajon a paprikát megpirítjuk, hozzáadjuk a káposztát, alaposan összekeverjük, majd a gombát, sózzuk, fűszerezzük, puhára pároljuk.

Majd hagyjuk kihűlni.

Egy tálba tesszük, majd az összes többi alapanyagot hozzáadjuk, alaposan összedolgozzuk.

Nyolc egyenlő részre osztjuk, golyókat formázunk belőlük, majd tenyerünkkel lelapítjuk és megforgatjuk a panírmorzsában.

Végül forró olajban aranybarnára sütjük.








 

2024. december 5., csütörtök

Dubai csoki ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

15 dkg margarin

12,5 dkg gluténmentes rizstészta - cérnametélt

10 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán csokoládé

4 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán fehér csokoládé

20 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán pisztáciakrém

1 ek tahini - gluténmentes - vegán

ízlés szerint porédesítő

kb 1 dl növényi tejszín

A margarint egy serpenyőbe tesszük, felolvasztjuk, majd az előzőleg jól összetört tésztát megpirítjuk rajta.

A csokikat külön - külön felolvasztjuk némi kis növényi tejszínnel.

Egy formát folpackkal kibélelünk, majd a fehér csokival csíkokat húzúnk bele, erre jön a barna színű csoki, majd betesszük a fagyasztóba.

A pirított tésztához keverjük a pisztácia krémet, tahinit, tejszínt ( és ha szükséges, akkor az édesítőt ).

Majd ezt ráegyengetjük a csoki rétegre, majd be is vonjuk a tetejét.

Pár órára tegyük a fagyasztóba, majd fogyasztható.








 

2024. december 4., szerda

" Sajtos " apró keksz ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)


Hozzávalók:

10 dkg barna rizsliszt

10 dkg köles liszt

10 dkg növényi sajt - reszelve

3 dkg gluténmentes sörélesztópehely

ízlés szerint só

kb. 1-1,5 dl növényi tej

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a növényi sajtot, elkeverjük, majd beledolgozzuk a vizet.

Barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, majd kinyújtjuk, szaggatjuk ( nekem kis csillag alakú formával lett szaggatva ).

Sütőpapíros tepsire tesszük és 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.








 

Barackos rizskoch ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)


Hozzávalók:

30 dkg rizs

ízlés szerint édesítő

csipet só

7 dl növényi tej

5 dkg margarin

20 dkg cukormentes barackbefőtt

5 dkg gluténmentes vaníliás pudingpor

Elkészítés:

A rizst feltesszük főni a növényi tejben, hozzáadjuk a sót és az édesítőt, elkeverjük. 

Majd ha megfőtt, akkor belekeverjük a pudingport és a margarint.

Majd a barackot feldaraboljuk és azt is belekeverjük.

Egy sütőpapírral bélelt ( nálam 20x20 - as ) tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.






 

Fahéjas mézeskalács csiga ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)


Hozzávalók:

25 dkg MedHusa Great gluténmentes kenyérliszt

15 dkg MedHusa Great gluténmentes prémium zabpehely

10 dkg margarin

1 cs porélesztő

1,75 dl növényi tej

4 dlg édesítő (1:4)

1 kk fahéj

Töltelék:

10 dkg margarin

ízlés szerint édesítő

ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék

+ olaj a kenéshez

Elkészítés:

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd beledolgozzuk amargaint, végül a növényi tejet.

Meleg helyen egy órát kelesztjük.

Szlikon lapon átdolgozzuk, majd két egyforma részre osztjuk.

Mind a kettőt kinyújtjuk egyforma téglalapra.

A töltelék alapanyagait kikeverjük és az egyik lapot megkenjük vele.

Erre rátesszük a másik lapot, majd felcsíkozzuk.

A csíkokat feltekerjük csiga formába, sütőpapíros tepsire tesszük őket, tetejüket vékonyan olajozzuk, majd 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.






 

Kókuszos alagút ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)


Hozzávalók:

25 dkg MedHusa Great gluténmentes prémium zabpehely

ízlés szerint porédesítő

10 dkg kókuszreszelék

5 dkg holland kakaópor

15 dkg margarin

10 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán csokoládé - olvasztva

2-3 kk mézeskalács fűszerkeverék

1 dl növényi tej

Töltelék:

5 dkg gluténmentes vaníliás pudingpor

15 dkg kókuszreszelék

10 dkg MedHusa Great gluténmentes prémium zabpehely

ízlés szerint édesítő

5 dl növényi tej

2 dl növényi tejszín

+ 10 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán csokoládé - olvasztva

Elkészítés:

Az alaphoz a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, eldolgozzuk vele, majd pedig a növényi tejet, jól összedolgozzuk.

Egy kenyérformát kibélelünk folpackkal, a masszát beleegyengetjük úgy, hogy a széleire is jusson.

A töltelékhez az alapanyagokat egy lábasban jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük.

Beleöntjük a formába, majd pedig olvasztott csokival borítjuk.

Hagyjuk egy éjjelt, hogy jól összeálljon, majd másnap kiszedjük a formából és tálaljuk. 






 

Kókusz kocka ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)


Hozzávalók:

Piskóta:

25 dkg MedHusa Great gluténmentes kenyérliszt

15 dkg MedHusa Great gluténmentes prémium zabpehely

2 dkg útifűmaghéj

5 dkg holland kakaópor

1 cs sütőpor

5 dkg édesítő (1:4)

5 dl víz

Krém:

15 dkg gluténmentes vaníliás pudingpor

ízlés szerint édesítő

4 dl növényi tej

3 dl növényi tejszín

10 dkg kókuszreszelék

10 dkg MedHusa Great gluténmentes prémium zabpehely

+ gluténmentes - cukormentes - vegán csokoládé - olvasztva

+ kókuszreszelék

Elkészítés:

A piskótához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a viet, jól kikeverjük.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb. 40 perc alatt megsütjük 180 fokos sütőben.

A krémhez az alapanyagokat egy lábasban kikeverjük, majd sűrűre főzzük.

Ha megsült és kihűlt a piskóta, kettévágjuk, megtöltjük a krémmel.

Majd óvatosan kockákra vágjuk, megforgatjuk olvasztott csokiban, utána kókuszreszelékben.










 

2024. november 30., szombat

Mézes - datolyás szelet ( glutén, tej, tojás, cukor, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg barna rizsliszt

10 dkg köles liszt

12,5 dkg tápióka keményítő

2 dkg útifűmaghéj

1 ek mézeskalács fűszerkeverék

17,5 dkg margarin

1 dl víz

4 dkg édesítő (1:4)

4 g sütőpor

Krém:

12,5 dkg datolya ( ezt áztassuk be 3-4 órára, majd botmixerrel pépesítsük )

6,5 dkg gluténmentes vaníliás pudingpor

15 dkg rizsdara

7 dl növényi tej

10 dkg margarin

ízlés szerint édesítő ( ha szükséges )

+ 10 dkg gluténmentes - cukormentes - vegán csokoládé - olvasztva

+ barna rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan összekeverjük, beledolgozzuk a margarint, majd pedig a vizet. Tegyük félre 15 percet.

Majd barna rizslisztes lapon jó alaposan dolgozzuk át, osszuk négy egyenlő részre.

Sütőpapíron nyújtsuk mindegyiket 20x20 - as formára, majd süssük megőket 180 fokos sütőben kb. 13-15 perc alatt.

Hagyjuk teljesen kihűlni, addig ne akarjuk leszedni a sütőpapírról, mert összetörik.

A krémhez a pudingport, datolyát ( ami pépesítve van ), rizsdarát, növényi tejet, és ha kell édesítőt egy lábasba tesszük, összekeverjük, sűrűre főzzük, végül belekeverjü a margarint.

Egy formát kibélelünk sútőpapírral, vagy folpackkal.

Beletesszük az egyik lapot, majd jön a krém, következő lap..... krém.. amíg el nem fogy.

Tetejét csokival borítjuk.

Hagyjuk egy éjjelt állni hűvös helyen!