Hozzávalók:
Tésztához:
- 0,5 kg liszt
- 25 dkg vaj vagy Rama
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- pici só
- 2 tojás (kenéshez)
Töltelékek: 1. Gesztenyés - diós
- 1 gesztenyemassza
- 1 dl rum
- 10 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
2. Almás - fahéjas
- 6 nagy alma
- 5 ek fahéj
- 30 dkg cukor
3. Túrós - mazsolás
- 25 dkg túró
- 10 dkg mazsola
- 0,5 pohár kefír
- 10 dkg cukor
- 1,5 ek citromlé
- Elkészítjük a tésztát. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a pici sót.
- A tejet felfuttatjuk az élesztővel és a cukorral.
- A lisztes vajba beleöntjük a már előzőleg felvert két tojást, és hozzáadjuk a cukros - élesztős tejet. Jól eldolgozzuk, átgyúrjuk, majd hűvös helyen 2 órát pihentetjük.
- Közben elkészítjük a töltelékeket. A gesztenyemasszát összeturmixoljuk a rummal és a cukorral, majd hozzákeverjük a diót.
- Az almákat megmossuk és meghámozzuk, majd lereszeljük. Hozzáadjuk a fahéjat meg a cukrot, és jól elkeverjük. Majd ha levet eresztett, akkor kinyomkodjuk, mert úgy kerül a tésztába.
- A túrót összeturmixoljuk a kefírrel, cukorral és citromlével, majd hozzákeverjük a mazsolát.
- A meggyet leszűrjük, majd a cukorral összeturmixoljuk, és hozzákeverjük a mákot. A töltelékeket felhasználásig a hűtőbe tesszük.
- A tésztát kilisztezett deszkára tesszük, majd átgyúrjuk mégegyszer, és négy felé osztjuk.
- Az első negyedet kinyújtjuk kb fél cm vastagságúra, majd belekenjük az gesztenyés tölteléket. Felcsavarjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
- Majd jön a 2. azt pedig az almással töltjük, majd a 3. a túrós töltelék, és végül a mákos.
- A tetejüket felvert tojással kenjük, majd sütőben szép barnára sütjük. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése