Tésztához:
- 125 g méz
- 125 g vaj/margarin
- 3 tojás
- 1 citrom
- 250 g porcukor
- 250 g finomliszt
- 250 g rozsliszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
Kenéshez:
- 1 kk tejszín
- 1 tojás
Díszítéshez:
- csokitortadara
- franciadrazsé
- dunakavics
- cukorgyöngy
Elkészítés:
- Felforrósítjuk a mézet a vajjal, majd hagyjuk kihűlni.
- A tojást, a 2 ek citromlevet és a porcukrot jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a mézes vajat.
- A finomlisztet, a rozslisztet, a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszert és a citrom reszelt héját jól összekeverjük, majd hozzáadjuk 3-4 kanalanként a mézes-tojásos keverékhez. Ezt nagyon jól összekeverjük.
- Majd a tetejét elsimítjuk, és fóliát teszünk rá. Hagyjuk pihenni legalább 3 órát, de a legjobb egy egész éjszakát a hűtőszekrényben.
- Pihentetés után kilisztezett gyúródeszkára tesszük a tálból kivéve, és átgyúrjuk, nyugodtan tehetünk hozzá még lisztet, mert nagyon ragadós.
- Majd darabokat szaggatunk ki belőle, amit nyújtófával kilapítunk kb. fél centi magasságúra, vagy egy kicsit kisebbre lehet még.
- Különböző formákkal szaggatunk ki belőle, majd sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a formákat.
- A tetejüket megkenjük a tejszínes tojással, és a különböző díszekből teszegetünk mindegyikre.
- Vgül kisütjük. Arra vigyazzunk, hogy ahogy a sütő egyre melegebb, elég lesz csak kb. 8 perc a sütéshez. Ebből kb. 80 darab lesz. Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése